VELIKI PROJEKT

Nizozemci pokrenuli Noinu arku koralja: ‘Želimo ih očuvati, a ovako im možemo pomoći...‘

Zbog njihova vrlo sporog rasta, a to je godišnje od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, neće se tako brzo vratiti u divljinu

Ilustracija


 

 Damir Zurub/Cropix

Ronioci su u nizozemskom zoološkom vrtu u ponedjeljak započeli s radovima na kreiranju svojevrsne Noine arke od koralja u sklopu globalnih napora čija je svrha očuvati koraljne grebene tako da se izgrade rezerve ovih kompleksnih morskih ekosustava u akvarijima.

S obzirom na to da su zbog klimatskih promjena, pretjeranog izlova i onečišćenja koralji globalno ugroženi, zaposlenici zaduženi za konzervaciju ugroženih vrsta u zoološkom vrtu Burgers u nizozemskom Arnhemu odlučili su stvoriti svojevrstan rezervat za tu ugroženu vrstu.

Nakon što se uvjeti poprave koralji bi se mogli ponovno vratiti u svoja izvorna staništa, rekla je biologinja zaposlena u zoološkom vrtu, Nienke Klerks.

- Ovim projektom stvaramo svojevrsnu rezervu koralja. Stoga ćemo ih, u slučaju da u divljini izumru i dalje imati u akvarijima - rekla je Klerks.

Zbog vrlo sporog rasta koralja, a to je godišnje od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, proći će godine prije nego što se bilo koji koralj bude mogao vratiti u divljinu. No čak i u tom slučaju uvjeti bi se morali bitno poboljšati da bi koralji ondje mogli dalje rasti i napredovati, kazala je biologinja.

Zoološki vrt radi na projektu izgradnje koraljnog rezervata zajedno s Oceanografskim muzejem Monaka i još dva francuska akvarija, a Klerks se nada da će se im se u projektu pridružiti još zooloških vrtova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:57