‘Ljubavi naše uhate‘

Nova akcijaa Udomljavanje je fora građane će educirati o odgovornom suživotu s ljubimcima

Tijekom proljeća, a posebno uoči Uskrsa, neki građani nepromišljeno nabavljaju kuniće

Štene Atena

 Azil Dumovec

Nova akcija Udomljavanje je fora održat će se u subotu 1. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Tema joj je Ljubavi naše uhate. Akcija koja će trajati od 10 do 14 sati, edukativnog je karaktera. Naglasak se stavlja na odgovorno nabavljanje i držanje kućnih ljubimaca.

Akciju Udomljavanje je fora organiziraju Grad Zagreb i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima Zecovi.

- Mnogi ljudi kuniće, mačiće i psiće smatraju slatkima, no iza dolaska životinje u njihov dom trebaju stajati dobro promišljena odluka o izboru ljubimca, procjena o mogućnostima njegova držanja te dogovor o njemu s članovima obitelji.

Tijekom proljeća, a posebno uoči Uskrsa, neki građani nepromišljeno nabavljaju kuniće. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora, izbacuju ih na cestu zbog čega ih dio stradava. Brigu o kunićima koji se pronađu, u Zagrebu najčešće preuzima Udruga Zecovi - poručuju iz Dumovca.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, pune ruke posla ima s odbačenim leglima pasa i mačaka. Iako Zakon o zaštiti životinja iz 2017. godine vlasnike pasa obvezuje na njihovu sterilizaciju, dio se njih na tu obvezu oglušuje. Neželjenu štenad potom najčešće ostavljaju u kutijama. Time im ugrožavaju živote i zdravlje, a brigu o njima prebacuju na druge.

Prijatelji životinja građane pozivaju da ne kupuju živa bića jer se ljubav ne kupuje. Ističu da u sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 tisuća mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 tisuća štenaca. Zbog toga se sterilizacija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja životinja.

- Akcija Udomljavanje je fora građane podsjeća da nabavljanjem kunića, mačića ili šteneta preuzimaju dugoročnu obvezu. Ta će životinja s njima živjeti najvjerojatnije između deset i dvadeset godina. Pritom će im postati velika uhata ljubav. Tepat će joj tako ili na neki drugi način, ali s jednakom količinom ljubavi - poručuju iz Dumovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:13