TRENUTNO RJEŠENJE

Nova Kaledonija u strahu: Postavljene mreže za sprječavanje napada morskih pasa, no mnogi su protiv njih

Mreža je duga 750 metara te osigurava zonu od deset hektara tijekom plivanja
 Delphine Mayeur/Afp/Profimedia

Na plaži duž zaljeva Baie des Citrons u Noumei, Nova Kaledonija postavljena je morska mreža kao barijera za sprječavanje napada morskih pasa. Grad Noumea ponovno je otvorio svoje plaže za kupanje unutar zaštićenih zona nakon višemjesečnog zatvaranja uzrokovanog smrtonosnim napadom morskog psa u veljači.

Mreža je duga 750 metara te osigurava zonu od deset hektara tijekom plivanja. Izvan sigurne zone kupanje je dopušteno, ali "na vlastitu odgovornost", izvijestio je gradonačelnikov ured.

Oko ove problematike digla se velika rasprava. Zbog osjetnog pada turizma, predlagao se čak i izlov morskih pasa, no to su ekolozi, na svu sreću, uspjeli spriječiti. Onda je kao rješenje ponuđena mreža, koja je na kraju i postavljena kao svojevrsno kompromisno rješenje, premda ni ona nije idealna, piše Otvoreno more.

Mnogi su, naime, protiv ovih mreža jer se u njih mogu zapetljati morske kornjače, dupini i druge morske vrste, te smrtno stradati. Trenutno traju rasprave o mogućim rješenjima, a među njima se spominju mnoga: od praćenja morskih pasa dronovima, eholokatora, električnih zaštitnih mreža, hidrofona...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:03