JADNI

Novi Zeland potresa skandal zbog drogiranja trkaćih pasa. Moglo bi to dovesti do zabrane utrka

Iz Vlade kažu da je u zabilježeno "previše slučajeva" u kojima su životinje stradale ili su ozlijeđene
Pas sudjeluje u utrci
 Neil Cannon/Alamy/Profimedia

U posljednjih šest mjeseci zabilježena su tri slučaja dopinga trkaćih pasa. Najnoviji slučaj dogodio se u studenome prošle godine. Trenerica pasa Angela Helen Turnwald uredno je dovela svog psa po imenu Zipping Sarah na natjecanje u Christchurch. Zipping Sarah taj je dan završila prva, ali Turnwald nagradu od oko četiri tisuće novozelandskih dolara (približno 18.300 kuna) nije pokupila. Naime, uzorci urina pokazali su da je pobjednica pozitivna na metamfetamin i amfetamin. Pravosudno nadzorno tijelo za utrke nije otkrilo kada je točno droga ušla u sistem te je u presudi ustvrdilo da trenerica Turnwald nije namjerno počinila prijestup.

Lokalni mediji pišu kako se licencirana uzgajivačica pasa prije dolaska na utrku u Christchurch zaustavila u posjetu prijatelju u Kaiapoiju.

"Metamfetamin je snažan stimulans središnjeg živčanog sustava te se postavlja veliko pitanje o dobrobiti životinja, a razina amfetamina u uzorku bila je posebno velika", izjavio je predsjednik nadzornog tijela za utrke Warwick Gendall.

Turnwald je porekla da je dopingirala svog psa, ali se na kraju izjasnila krivom za činjenicu da je u utrku poslala hrta koji je u organizmu imao zabranjenu supstancu. Turnwald je diskvalificirana na četiri mjeseca, počevši od 30. travnja, i izrečena joj je novčana kazna od tri i pol tisuće dolara (16 tisuća kuna).

Prošlog su tjedna ministar za infrastrukturu i utrke Grant Robertson i ministrica odgovorna za dobrobit životinja Meka Whaitiri najavili vladinu reviziju industrije utrka hrtova. Robertson je rekao da je zabrinut za sigurnost pasa i naveo kako je u posljednje vrijeme zabilježeno "previše slučajeva" u kojima su psi stradali ili ozlijeđeni. Dodao je da ne može isključiti potpunu zabranu organiziranja utrka. Od siječnja je osam pasa uginulo, a više od 300 je ozlijeđeno u utrkama. Udruga za zaštitu životinja SAFE pozvala je vladu da zaustavi sve utrke hrtova dok se ne obavi najavljena revizija.

"Davanje psima metamfetamina radi poboljšanja njihovih trkačkih sposobnosti pokvareno je i odvratno. To je trenutačno stvarnost u utrkama hrtova u Novom Zelandu", izjavio je glasnogovornik SAFE-a Will Appelbe. "Vladina revizija obećava, ali svaki dan utrkivanja pasa predstavlja rizik od bolnih ozljeda, a smrt nikada nije daleko. Da bi se zaštitilo pse, ministarstvo bi trebalo odmah zabraniti utrke dok ne bude obavljena procjena."

U zemljama poput Novog Zelanda, Australije, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a hrtovi su bili pozitivni na amfetamin, kokain, ketamin, morfij, kodein i eritropoetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:29