NIJE IM LAKo

Obilježava se Svjetski dan ptica selica, a ove je godine tema njihova prehrana

Područja u kojima kukci žive pretvaraju se u poljoprivredne površine, a dodatno ih se ugrožava pesticidima
 ZG Oporavilište

U subotu se obilježava Svjetski dan ptica selica, a ove su godine tema - kukci. Oni su, naime, izuzetno bitni jer se ove ptice njima hrane. Posljedično, smanjenje populacija kukaca negativno se odražava i na ptice selice, a to je loša vijest.

Područja u kojima kukci žive, pretvaraju se u poljoprivredne površine, a dodatno ih se ugrožava pesticidima i herbicidima. To za ptice selice znači manje hrane na mjestu gdje zimuju, na seobenom putu te na mjestu gdje se gnijezde. Zbog toga im je sve teže i teže prelaziti put kojeg su oduvijek prolazili, što dovodi do niza drugih problema.

- Očuvajte zato svoj okoliš pogodnim za život kukaca. Razmislite o postavljanju hotela za kukce i nekošnji trave s poljskim cvijećem u dijelu svojeg dvorišta ili na nekoj drugoj zelenoj površini gdje je to moguće. Ako pak pronađete ozlijeđenu ili onemoćalu pticu selicu, nazovite nas. Preuzet ćemo je i odvesti u Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba - poručili su iz zagrebačkog oporavilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:05