OBLJETNICA

Obilježeno 50 godina otkako je prvi ris pušten na području Dinarida

Iz projekta Life Lynx su se pomalo emocionalnom objavom osvrnuli na važan datum

Ris Ljubo
 

 Marko Matešić/Life Lynx

Iz Life Lynx projekta, koji se bavi repopulacijom risa u našoj zemlji, objavili su status kojim su obilježili veliku i važnu obljetnicu.

- Prije 50 godina – 1973. godine, izumljeni su magnetska rezonanca i prvi mobilni telefon. Egzorcist je bio najgledaniji film i Galeb Jonathan Livingston najprodavanija knjiga. Na Zemlji je živjelo četiri milijarde ljudi, a prvak Hrvatske nogometne lige je bio Varteks iz Varaždina. Završio je rat u Vijetnamu, cijena barela nafte je narasla na tri dolara i u Zagrebu je otvorena koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Dana 2. ožujka 1973. godine šest risova je ispušteno iz nastambe u Kočevju u Sloveniji.

Stoga danas s posebnom toplinom oko srca obilježavamo obljetnicu reintrodukcije risa u Dinaride, jednog od uspješnijih projekata reintrodukcije ove vrste u Europi.

Ovaj važan dan slavimo pripremajući dolazak risa Lukaša iz Slovačke u Nacionalni park Plitvička jezera. Lukaš je posljednji ris kojeg ćemo u sklopu projekta LIFE Lynx naseliti u Hrvatsku. Pedeset godina nakon prve reintrodukcije nadograđujemo izvanredne uspjehe naših prethodnika, kako bismo osigurali opstanak ove veličanstvene mačke u Dinaridima i Alpama - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:52