NACIONALNI PARK

Objavili fotografiju zmije i poručili: ‘Evo kako se ponašati u prirodi da svima bude dobro‘

Svih 15 vrsta zmija zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode i ne smiju se namjerno ozljeđivati, ubijati, hvatati ni uznemiravati

Riđovka
 

 Nikola Kiko Kostelac za NP RIsnjak

Iz Nacionalnog parka Risnjak objavili su fotografiju riđovke koja, kako kažu, hvata boju u strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene.

- Dolaskom toplih proljetnih dana zmije se bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih zimskih skrovišta te kreću u potragu za partnerom i hranom. Njihova aktivnost ponajprije ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tijekom dana često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama - napisali su u objavi na Facebooku.

Pojasnili su kako u proljeće mnogi odlaze u prirodu, no pritom bi se trebali držati nekih osnovnih pravila kada se kreću mjestima gdje ima zmija. Tako treba nositi, navode, visoku i čvrstu obuću te dugačke hlače. Valja posvetiti pozornost na mjesta na koja se staje, ne dodirivati nepregledna mjesta rukama i, prije nego sjednu negdje, provjeriti mjesto.

- Ukoliko naiđete na zmiju ne paničarite. One nisu agresivne, a pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno. Zaobiđite ju ako možete, a ako ne lupajte nogama o tlo i pustite da se sama povuče. U slučaju ugriza, nastojte ostati pribrani. Znamo da je to teško, ali dajte sve od sebe da vas ne uhvati panika. Umirite se, nemojte se kretati i što prije zovite 112 / HGSS. Prirodno je bojati se zmija, ali uz dozu opreza i međusobno uvažavanje, boravak u prirodi može biti ugodan i za nas i za njih - pojasnili su.

Dodali su i kako je svih 15 vrsta zmija u Republici Hrvatskoj zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode i ne smiju se namjerno ozljeđivati, ubijati, hvatati ni uznemiravati.

image

Riđovka

Nikola Kiko Kostelac za NP RIsnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:26