POTICAJ

Objavljen poziv: Svi koji na krovu imaju rode, neka se jave, isplaćuje se naknada

Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko stotinu godina
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije objavila je kako će i ove godine isplatiti sredstva za očuvanje gnijezda bijelih roda.One, naime, vole društvo ljudi, pa se gnijezde na krovovima kuća, gospodarskim objektima, školama, ali i na stupovima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Zbog toga se vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada od 700 kuna po gnijezdu.

- Na taj način štite se rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima - pojašnjavaju.

Rode svoja gnijezda grade od grančica, većih grana, sijena, slame, trave, zemlje te stajskoga gnoja, a u novije doba na gnijezdima, nažalost, često se nalaze plastične vreće i špage. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko stotinu godina, kažu iz ustanove, a kako ga svake godine nadograđuju, može doseći impresivne dimenzije i masu. Na početku je teško svega nekoliko kilograma, a najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko dva metra te doseći masu od čak tisuću kilograma, zbog čega može doći do oštećenja krovišta.

- Kako bi ostvarili naknadu od 700 kuna, vlasnici objekata trebaju popuniti obrazac koji se može naći na našoj web stranici i poslati ga najkasnije do 12. kolovoza. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala stanovnicima Zagrebačke županije na brizi i očuvanju ove posebne vrste - kažu iz ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38