UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Objavljena snimka predsjednika NRA kako puca na slona. "Takav lov doprinosi lokalnoj zajednici!"

U drugom dijelu snimke, vidi se žena kaoja ubija drugog slona. Nakon što ga usmrti, odreže mu rep, podiže ga i kaže: "Pobjeda"
Ilustracija
 Images Of Africa Photobank/Alamy/Profimedia

Na snimci vidimo muškarca koji kako iz daljine puca u slona. Ranjava veličanstvenu životinju. No, nije je ubio, što mu je bio cilj, pa ga vodič dovodi veoma blizu nesretnog slona i pokazuje mu gdje točno da puca kako bi ga usmrtio. On to i radi, puca nekoliko puta, ali slon je i dalje živ. Nervozan i frustriran, pita vodiča gdje točno da puca, a potom njegov savjetnik diže pušku na rame i ubija životinju. U drugom dijelu snimke, vidimo ženu kako ubija još jednog slona. Nakon što ga usmrti, odreže mu rep, podiže ga u zrak i kaže: "Pobjeda".

Mučni su to prizori. Ljudi na snimci su šef NRA (National Rifle Association) Wayne LaPierre, njegova supruga Susan te savjetnik Tony Makris. Snimka je nastala prije osam godina u Bocvani, no javnost ju je prvi put vidjela prije svega nekoliko dana, kad ju je objavio New Yorker.

Očekivano, izazvala je negodovanje među članovima organizacija koje se zalažu za prava životinja. Tako je predsjednica udruge PETA, Ingrid Newkirk, pozvala američki Kongres da se ogradi od NRA i prekine sve veze s njima. Naime, ta je organizacija stala uz svog predsjednika. Tvrde kako on nije učinio ništa ilegalno: one godine kad je snimka nastala lov na slonove u Bocvani nije bio zabranjen. Slon koji je ubijen u to vrijeme nije bio na popisu ugroženih vrsta.

- Snimka pokazuje nešto što je apsolutno dozvoljeno i provedeno u skladu sa svim pravilima i regulacijama. Takav lov doprinosi lokalnoj zajednici i okolišu - rekao je medijima Andrew Arulanandam, glasnogovornik NRA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:27