KUGLOKOŽ

Oglasili su se iz Instituta za oceanografiju: ‘Ova vrsta nije toksična, ali svejedno budite na oprezu...‘

Odrasla riba sivo-zelenkaste je boje, a može imati i izražene, veće, tamnije mrlje s gornje strane tijela
 Institut za oceanografiju i ribarstvo

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo oglasili su se po pitanju malene napuhače koja je pronađena u Jadranu. Na stranici Splitska peškarija, naime, objavljena je vijest o nalazu sitne ribe koja je stručnjacima Instituta dostavljena prije nego što je vijest objavljena.

- U pitanju je četverozupka ili kuglokož, kojeg nije pogreška nazvati i napuhačom s obzirom na to da se ribe iz te porodice naizgled napuhuju. Naziv četverozupka odnosi se i na cijelu porodicu ovih riba koje u čeljusti imaju četiri jako razvijena zuba. U ovom slučaju se radi o vrsti znanstvenog naziva Sphoeroides pachygaster, a prisutna je u tropskom i umjerenom području svih svjetskih oceana - pojasnili su.

Odrasla riba sivo-zelenkaste je boje, a može imati i izražene, veće, tamnije mrlje s gornje strane tijela, a kada se osjeti ugroženom gutanjem mora poveća svoj obujam te nalikuje kugli. Trbušna strana ribe je bjelkaste boje.

Četverozupka je stanovnik Jadrana barem od početka devedesetih godina prošlog stoljeća kada je prvi put otkrivena na području južnog i srednjeg Jadrana (nekoliko jedinki) dok je u Sredozemnom moru po prvi put otkrivena krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. To je čini relativno novim stanovnikom našeg mora, no njeno prisustvo je po svemu sudeći posljedica prirodnog širenja rasprostranjenosti sa područja istočnog tropskog Atlantika odakle je prvotno ušla u Sredozemno more, pa tako i u Jadran.

Postupno se proširila po cijelom Sredozemlju, što je vjerojatno posljedica zatopljenja mora. Mrijesne jedinke smo tijekom naših istraživanja zamijetili na području Visa prije desetak godina, a mlade jedinke, koje u toj fazi borave u vodenom stupcu, se već nekoliko godina pojavljuju na širem području srednjeg Jadrana. Jedinka sa splitske ribarnice je do sada, koliko nam je poznato, najmanja pronađena.

- Iako se ova vrsta ne smatra otrovnom, odnosno, rezultati analiza prikazanih u dostupnoj literaturi kod ove vrste ne ukazuju na prisustvo toksina, svakako valja biti oprezan. Naime, u Jadranu su zamijećene i druge vrste iz porodice četverozupki (Tetraodontidae) koje nalikuju ulovljenoj vrsti, a neke, poput srebrenopruge četverozupke (Lagocephalus sceleratus), izrazito su toksične, na što smo već nekoliko puta upozoravali. Nadamo se da vam neće pasti na pamet konzumirati bilo koju vrstu četverozupki tj. napuhača jer u ovom slučaju opreza nikada dosta - poručili su iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:14