MORSKA MJESEČINA

‘Opekle su puno ljudi, danima ih je puno more oko otoka‘

Iako izgleda lijepo, susret s lovkama ove stanovnice mora je bolan
 Amaury Cornu/Afp/Profimedia

Čitateljica portala morski.hr s otoka Iža poslala im je fotografiju meduze koju je uhvatila u posudu, kako bi doznala o čemu se radi.

- Naime već dva dana ih je pun otok, jučer su opekle dosta ljudi, djecu, po rukama uglavnom. Ima ih posvuda i svi se suzdržavaju kupanja. Ne znam je li tko kontaktiralo nekoga i ima li smisla ili treba samo čekati da odu... - pita se čitateljica.

Njihova masovna pojava zahvatila je Jadran još 1980-ih godina prošlog stoljeća.

Radi o vrsti Pelagia noctiluca ili Morska mj

esečina. Ovo je jedna od najdulje poznatih meduza koju nalazimo u svim toplijim morima. Iako izgleda lijepo, susret s lovkama ove meduze je bolan. Uglavnom je nalazimo na pučini, ali morske struje je često nanesu uz obalu. Ovih dana su je uočili u Nacionalnom parku Mljet.

Prema opisu Centra za invazivne vrste u Poreču, uz obalu doista može biti prijetnja kupačima.

- Naziv pelagia noctiluca dolazi od grčke riječi pélagos (otvorena pučina) te od latinske nox (noć) i lux (svjetlo) pa se pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami

Relativno je mala meduza s polukružnim ružičastim klobukom ispod kojeg se nalaze lovke. Naraste do 20 centimetara duljine i do šest centimetara promjera klobuka.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak

Iz Aquariuma u Puli kažu da je uobičajeno široko rasprostranjena u toplim suptropskim vodama Meksičkog zaljeva i Sredozemlja do umjerenih voda Sjevernog mora i do 4° zemljopisne širine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:09