BRKATA SJENICA

Ornitološko društvo iz doline Neretve objavilo: ‘Na invazivne vrste smo mi davno upozoravali...‘

Tvrde kako njihove dojave nisu bile evidentirane u spisima institucija koje su ih zaprimile

Patuljasti mungos, ilustracija

 ZOO Zagreb

Iz Ornitološkog društva Brkata sjenica, čiji članovi u dolini Neretve godinama upozoravaju na to da su se pojavile invazivne vrste, odlučili su javnost posjetiti da su oni ti koji su prvi izvijestili da se indijski mungos može vidjeti na prostoru doline, ali i na crvenouhu kornjaču. Kažu, svoje su susrete s ovim životinjama prijavili nadležnim institucijama, ali nije bilo nikakvih reakcija. Tek sada se, nakon što su drugi vidjeli ta stvorenja, počelo o ovoj problematici govoriti. Iako je za to, smatraju, sad već kasno, jer je reagirati trebalo odmah.

- Mi smo prije deset godina vidjeli mungosa koji je prešao Neretvu između Vida i Metkovića kojeg je nakon opažanja pregazio automobil dva dana poslije. Nalaz smo prijavili u ministarstvo (koje gle čuda sad nema taj podatak). I sljedeći nalaz na nadvožnjaku kod mlina u Metkoviću, prijavili smo u ministarstvo ni njega nema u bazi kao i još par nalaza. Saznali smo to tek pošto su od nas iz ministarstva tražili podatke o mungosu prije nekoliko mjeseci - istaknuo je predsjednik društva Bariša Ilić.

Druga vrsta na koju su upozorili je crvenouha kornjača. Kažu, prošlo je četiri godine od kad su je našli i sve obavijestili o tome.

- U kolovozu 2020. godine sam uz rijeku Norin vidio crvenouhu kornjaču kako kopa rupu za položiti jaja. Prepoznao sam je, a kontaktirajući struku, dobio sam potvrdan odgovor da se zaista radi o toj vrsti. Poslana je u Zagreb - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:08