ČUDO IZ SPILJE

Otkriven nikad prije viđen stvor s očnjacima u obliku oštrice: ‘Na prvi pogled smo znali da je ovo nešto drugačije...‘

Istraživanje o novoj životinji objavljeno je u travnju u časopisu Vertebrate Zoology

Ilustracija

 Robbie Shone/Designpics/Profimedia

Otkrivena je nova vrsta zmije s očnjacima koji su ‘poput oštrice‘. Pronađena je na Tajlandu, a dobila je ime spiljska zmija Kukri (Oligodon speleoserpens). Imenu je kumovala činjenica da živi u vrlo nemilosrdnom okruženju - tajlandskim vapnenačkim planinskim špiljama.

Zmija ima izbrazdane ljuske na donjem dijelu trbuha, koje joj pomažu da se penje po stijenama. Tako je i otkrivena - naime, herpetolog Harry Ward Smith vidio kako se zmija penje uz stijenu u špilji. Odmah je krenuo za njom, što uopće nije lak pothvat, ali je on veoma vješt penjač. Ulovio je tu zmiju i još dvije iste vrste. Kasnije je utvrđeno kako je zaista riječ o nečemu nepoznatom, što njenog pronalazača nije iznenadilo. Iako je on na putovanje krenuo kako bi istražio nedavno otkrivenu vrstu zmija Trimeresurus ciliaris, već na prvi pogled bilo mu je jasno da stvorenje koje gleda kako se penje po stijeni nije jednako drugim zmijama iz tog područja.

- Čim sam je vidio shvatio sam da je ona veoma važna i ni pod kojim okolnostima nisam mogao pustiti da pobjegne - pojasnio je za Daily Mail.

Njegov partner u ovom pothvatu bio je Rupert Grassby-Lewis, koji je otkriće opisao kao iznimno značajno.

- Ova zmija živi u špiljama i oko njih, kreće se vapnenačkim liticama i hrani se isključivo jajima gmazova - uglavnom su to dvije vrste lokalnih macaklina - rekao je Grassby-Lewis.

Znanstvenici smatraju kako je moguće da još ovakvih zmija postoji u podzemnim špiljama tog područja, no to ne mogu dokazati bez dodatnog istraživanja, napisali su u svoje radu, kojeg su u travnju objavili u časopisu Vertebrate Zoology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:31