Euoplos dignitas

Otkriven novi, divovski pauk: Najbolje ga je izbjegavati

Iako smo ga tek otkrili, ovaj je pauk već ugrožen jer je krčenje šuma dovelo do toga da je ostao bez prirodnog staništa

Ilustracija

 Dave Stamboulis/Alamy/Alamy/Profimedia

Uvijek je dobra vijest kada znanstvenici otkriju neku novu životinju. Kad se radi o najnovijem, mnogi će reći da bi nam bilo bolje da ne znamo da ovako veliki pauci postoje, ali mi na VauMijau volimo sve životinje i baš svako novo otkriće nas raduje. No, imamo utjehu za one koji se paukova užasavaju: novootkrivena stvorenja žive na području Queenslanda, tako da nemaju razloga za brigu.

Razlog zašto su tek sad otkriveni jest njihov stil života. Žive u šumama, a na tlu se skrivaju pod lišćem i zavlače u rupe. Zbog toga ih do sada nitko nije primijetio, iako je to čudno, s obzirom na njegovu veličinu, Naime, nakon otkrića je ova vrsta zabilježena kao divovski pauci.

Dobio je ime Euoplos dignitas i hommage je to njegovoj veličini. Dolazi od latinske riječi ‘dignitas‘, koja označava veličinu. No, znanstvenici ipak nisu objavili koliko je centimetara veliko stvorenje koje su pronašli. Ipak, poznato je kako su ovi čupavi momci dobri lovci te da je našoj vrsti, iako im nismo plijen, bolje da ih izbjegavamo. Naime, njihov ugriz je bolan, premda ne i naročito opasan.

Nažalost, iako smo ga tek otkrili, ovaj je pauk već ugrožen. Krčenje šuma je dovelo do toga da je ostao bez prirodnog staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 08:45