NOVO ORUŽJE U BORBI

Otkriveno koje boje komarci vole: Evo što obući čim ugrije kako bi nas zaobilazili

Znalo se da ih privlači naš dah, znoj i temperatura kože, no zbog nove studije saznali smo i neke nove stvari
 Goran Sebelic/Cropix

Nosite li crvenu, narančastu, crnu ili plavu boju, pripremite se na ubode komaraca. Ako pak nosite zelenu, ljubičastu, plavu ili bijelu, nešto ste sigurniji. Utvrdili su to znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, koji su dokazali kako komarci, kad osjete čovjekov dah, lete prema samo nekim bojama. To objašnjava kako nas pronalaze, jer naša koža, neovisno koje je boje, njima izgleda crveno-narančasta., piše National Geographic.

- Kada namirišu CO2 iz našeg daha, to njihove oči stimulira da traže određene boje koji su povezani s izvorom tog mirisa - istaknuo je Jeffrey Riffel, glavni autor studije.

On je i prije isticao kako komarce privlače tri stvari: naš dah, znoj i temperatura naše kože. No, u ovoj su studiji utvrdili da postoji još nešto što im je neodoljivo - crvenu boju.

Istraživači su promatrali komarce u minijaturnim komorama, koje su bile ispunjene posebnim mirisima. U njima su se komarcima nudile razne vrste vizualnih mamaca - primjerice, obojena točka ili ljudska ruka. Točku su ignorirali čak i kad je na njoj bilo CO2, no ako je bila crvena, narančasta, crna ili plava, odmah ih je privukla.

- Zamislite da hodate ulicom i zamirišu vam kolači s cimetom. To je znak da je u blizini pekara i vi ćete je početi tražiti. Mi smo htjeli otkriti što komarci traže nakon što nanjuše neku svoju vrtu tog kolača - pojasnio je Riffel.

Znanstvenici ne znaju vide li komarci boje na jednak način kao i mi. No, poznato je kako većina boja koje insekti vole nakon što osjete CO2 odgovara valnim duljinama u kojima mi vidimo crvenu, narančastu, crnu ili plavu. Ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, emitira signal u crveno-narančastom opsegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:07