PRISJETIMO SE

Ovih deset nevjerojatnih činjenica o životinjama znanstvenici su otkrili prošle godine

Od toga da zmije imaju klitorise, preko novootkrivene snage pčela pa sve do neobičnih navika dupina

Dupini

 Neirfy/Getty Images/istockphoto

Životinje neprestano iznenađuju znanstvenike koji ih proučavaju. Svaka nova studija otkriva nešto što nikad prije nismo znali: od neke taktike preživljavanja, fizičke ili pak mentalne sposobnosti. Od čimpanza koje pomažu jedna drugoj u liječenju rana pa sve do otkrića da zmije imaju klitorise, u prošloj godini otkrivene su zaista fascinantne činjeice, piše Live Science.

1. Čimpanze pomažu jedne drugima u liječenju rana

Znanstvenici su snimili majmune kako stavljaju zgnječene kukce na rane drugih pripadnika svoje vrste. Vjeruju da je to način liječenja, iako nisu sigurni koje su insekte koristili, pa zbog toga ne znaju ni koriste li ih kao antibiotike, lijek protiv virusa, za smanjenje upala ili kao sredstva za smanjenje bola.

2. Zmije imaju klitoris

Tek nedavno su opisali strukturu zmijina klitorisa. Organ čije je ime hemiklitoris otkrili su kod barem devet zmijskih vrsta. Iako je hemipenis zmija prije proučavan, do kraja prošle godine nije se znalo da i ženke imaju svoju inačicu tog organa.

3. Pčele mogu promijeniti vrijeme

Otkriveno je da pčele mogu proizvesti dovoljnu količinu elektriciteta kao i oluja. Što je veći roj pčela, elektricitet je snažniji. Znanstvenici smatraju kako nije vjerojatno da insekti zaista mahanjem krila dovode do grmljavinskih nevremena, no vjeruju kako mogu dovesti do drugih promjena vremenskih prilika.

4. Mame hobotnice znaju biti samodestruktivne

Kad njihova jaja dođu do trenutka kada bi se uz njih trebale izleći mlade hobotnice, majke će ih napustiti i početi kidati dijelove svojeg tijela, a ponekad ih čak i jesti. Znanstvenici vjeruju kako do toga dolazi zbog promjena koje se događaju i njenom tijelu i koje je navedu da uništi samu sebe.

5. Dupini piju urin?

Dobri dupini kušaju urin svojih prijatelja, kako bi ih mogli razlikovati od drugih, pokazuje nedavno objavljena studija. Iako se obično prepoznaju po zvukovima proizvode, čini se kako je ovo dodatan način raspoznavanja.

6. Černobilske žabe su brzo evoluirale

Istočne žabe na drvetu (Eastern tree frogs) koje imaju veću koncentraciju melanina u koži u većem su broju preživjeli eksploziju u tamošnjem reaktoru nuklearke. Vjeruje se da im je tamnija koža pomogla i da je ona ublažila štetu od radijacije. Danas je populacija ovih žaba koja živi u Zoni zabrane značajno tamnija od onih koji žive dalje od mjesta nesreće.

7. Burmanski pitoni imaju super rastezljive čeljusti

Otkriveno je kako postoji mali djelić koji je elastičan i služi tome da im omogući da nevjerojatno otvore usta. Tako je moguće da 59 kilograma težak piton dugačak 4.3 metra može u usta staviti kantu u koju stane gotovo 20 litara. Nagađa se kako veći pitoni mogu još i više rastegnuti čeljust.

8. Pauci s oprugom

Pauci križari, nakon uživanja u nježnim trenucima sa svojom partnericom, skaču u zrak kako bi pobjegli od nje. Čine to kako ih ona ne bi pojela. Studija je otkrila kako to mogu zahvaljujući mehanizmu u nogama koji funkcionira kao opruga, dozvoljavajući im da skoče brzinom od 88 centimetara u sekundi.

10. Crvi sa sićušnim mozgom donose složene odluke

Crvi koji imaju oko 300 ćelija u mozgu mogu donositi veoma kompleksne odluke, što je znanstvenike zaista iznenadilo. Predatorska vrsta crva Pristionchus pacificus, dugačka oko jednog milimetra, uzima brojne čimbenike u obzir kada odlučuje što jesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27