SVE ČEŠĆI PRIZOR

Panika na jugu zbog zmija otrovnica: ‘Stavljajmo sumpor, palimo krpe, ima ih previše!‘; Stručnjaci: ‘Ovo nikako nemojte raditi‘

Ako ste mu blizu, upozorit će vas najprije siktanjem, ali dođete li preblizu, tada ova zmija opravdava svoje ime
 Facebook Zavazda Konavle/Dubrovački

Susreti sa zmijama diljem zemlje sada su uobičajena pojava, no čini se kako se ljudi nikako ne mogu naviknuti da ih vide. Potvrda je tomu nova objava u Facebook grupi ‘Zavazda Konavle‘ koja prikazuje fotografiju poskoka s Radovčića.

- Stavljajmo sumpor, palimo krpe, zatvarajmo vrata od auta. Ima ih previše - upozorava administratorica grupe Kate Bećir.

U Hrvatskoj je 15 vrsta zmija, rekla je nedavno za Dubrovački herpetologinja Ivona Burić iz udruge Hyla. Među njima su tri otrovnice odnosno ljutice: poskok, riđovka i žutokrug. Za poskoka je iznijela i jednu slabije poznatu posebnost:

- Poskok može dolaziti u različitim bojama i može imati različitu cik-cak šaru. Od svjetlosivih, sivih, smećkastih do narančastih varijanti a tako im varira i pruga od svjetlije sive do tamno smeđe i crne. Generalno su zdepaste zmije, kraćeg tijela u odnosu na druge vrste. Treba znati i da su otrovnice poprilično mirne u odnosu na druge vrste, napadaju isključivo kad se osjećaju ugroženo, primjerice kad ste preblizu nje ili ste joj na putu do skloništa. Tada zna reagirati tako što pruži svoje tijelo naprijed i može vas ugristi. Dobro je što otrovnica ne ispušta cijeli otrov jer treba vremena da ga ponovno napravi zato ga štedi – pojasnila je ova magistra ekologije. Dodala je kako je poskok, zapravo, daleko manje agresivan nego neke neotrovnice.

- Ako ste mu blizu, upozorit će vas najprije siktanjem, ali dođete li preblizu, tada ova zmija opravdava svoje ime. Postoje takozvani suhi ugrizi gdje poskok neće ni ispustiti otrov kao i oni opasni pravi ugrizi - kazala je sugovornica.

Stručnjaci ističu kako je u susretu sa zmijom, bila ona otrovnica ili ne, najbolje učiniti isto što i u susretu s bilo kojom drugom divljom životinjom - maknuti se i pustiti je da ode svojim putem. Nije je potrebno snimati, a posebno je loša ideja to činiti dok je, kao nedavno jedan muškarac u Dalmatinskoj zagori, gurkamo štapom. Divlje životinje u većini slučajeva neće napasti prve i to će napraviti jedino ako su ugrožene ili brane svoje mlade.

U ovom slučaju, zmija napada samo ako je ona sama ugrožena. Inače su aktivni noću, a danju spavaju, tako da je moguće kako je ovog poskoka netko potjerao s mjesta na kojem je blaženo snivao, pa je bio u potrazi za drugim mjestom za odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:06