NOVA PRAVILA

Pas poznatog kuhara, koji je zaklao tuđeg ljubimca, dobio je oznaku ‘opasan‘. Evo što to zapravo znači

Na njega se sada primjenjuju odredbe Pravilnika koji je donesen 2008. godine

Ilustracija

 Cristina Annibali/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi su ostali u šoku kad je objavljena vijest kako je pas poznatog kuhara Božidara Miodragovića usmrtio drugog psa i ozlijedio vlasnicu koja ga je branila. Dogodilo se to u nedjelju, a nakon incidenta je Miodragović otišao s mjesta na kojem se dogodio napad. Otišla je i vlasnica usmrćenog psa, ali k liječniku.

Iz Veterinarske inspekcije rekli su nam kako je pas napadač, inače bernardinac, odmah proglašen opasnim psom.

- Također će biti podnesen optužni prijedlog sukladno Zakonu o zaštiti životinja zbog držanja kućnog ljubimca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja - dodali su.

Što znači imati doma opasnog psa? U nekim slučajevima psi automatski rođenjem dobivaju tu oznaku (stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer, kao i križanci iz nekontroliranog uzgoja tih pasmina), no u slučaju napada psa na drugog psa (i teže ozljede ili smrti) ili na drugog čovjeka, on dobiva ovu oznaku bez obzira o kojoj se pasmini radi. To znači da vlasnik mora slijediti neka sasvim nova pravila.

Prema Pravilniku o opasnim psima (trenutno važeći je onaj iz 2008. godine), Miodragović će sada svojeg psa morati uvijek šetati na uzici te će morati imati brnjicu na njušci pri svakom izlasku iz kuće. Uz to će morati proći ispit socijalizacije, a svojeg psa neće smjeti dati drugome na čuvanje, osim u slučaju da se radi o veterinarskom tretmanu. On sad psa ne može nikome darovati, s njim ne može sudjelovati na natjecanju. Ako nije kastriran, vlasnik će sada to morati napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:02