NADA ZA ŠKOLJKAŠE

Periska Morana koja raste u pulskom utočištu proslavila prvi rođendan

Prva pojava parazita koji je napao najvećeg školjkaša Sredozemlja zabilježena je 2016. godine

Ilustracija

 Privatni album

Juvenilna periska imena Morana proslavila je svoj prvi rođendan u akvariju, pohvalili su se iz Aquariuma Pula.

- Zanimljivo je da je Morana prva juvenilna jedinka koja je preživjela 12 mjeseci pod ljudskom skrbi pod kontroliranim uvjetima. Pristigla je s cca 1,5 centimetra duljine, a do danas je narasla u prosjeku za 1,5 centimetar, navode.

U "Plemenito utočište" pulskog Aquariuma stigla je naime 1. prosinca 2021. kada je, od strane stručnih suradnika JU Priroda, prikupljena s kolektora na području otoka Plavnik.

Budući da se smatra da su sve juvenilne jedinke zaražene parazitom (Haplosporidium pinnae) i Morana je podvrgnuta preventivnom temperaturnom tretmanu prema protokolu dr. Garcie i suradnika.

Prva pojava parazita koji je napao najvećeg školjkaša Sredozemlja zabilježena je 2016. godine. Parazit Haplosporidium pinnae u međudjelovanju s bakterijom Mycobaterium sherrisii do 2020. nekontrolirano se proširio Sredozemljem, a zarazili su gotovo sve jedinke u divljini. U Hrvatskoj se taj parazit pojavio u lipnju 2019. godine, piše Otvoreno more.

Pretpostavlja se kako se u sjevernom Jadranu pojavio krajem 2019. Rastom temperature i saliniteta, parazit se aktivirao te su krenula pomorstva i kod nas. Naime, da bi parazit bio aktivan, temperatura mora mora biti viša od 13,5 stupnjeva, a salinitet veći od 35 promila.

Aquarium Pula postao je 2020. godine glavna institucija u Hrvatskoj zadužena za održavanje mladih i odraslih jedinki plemenite periske u kontroliranim uvjetima. Jedinke se nalaze u posebno pripremljenoj morskoj vodi koja je pročišćena i kontinuirano tretirana UV svjetlom te filtrirana na 1 mikrometar. S obzirom da se periske nalaze u tretiranoj morskoj vodi, potrebno ih je hraniti algama

Iako se na morskom dnu mogu naći na ljušture, njih se ne smije dirati ni uzimati jer su kao i živi primjerci zaštićene. Kazna za svaku izvađenu školjku dostiže iznos do 30 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:06