TUŽNA VIJEST

Pjevalo se i plesalo, svi su čekali vijest dana, a onda je uslijedila nevjerica: ‘Fred je mrtav‘

Nesretni prognostičar nije davao znakove života kada su ga pokušali probuditi iz hibernacije

Fred la marmotte

 Youtube Screenshot/

Bila je to sjajna zabava: plesalo se i pjevalo, djeca su jela šećernu vunu, odrasli pili nešto da ih zagrije. Dan je bio krasan i svi su s nestrpljenjem očekivali trenutak kada će se pojavili zvijezda tog druženja: svizac Fred la Marmotte. Okupili su se kako bi od njega ‘doznali‘ koliko će zima još trajati. Mjesto radnje? Val-d‘Espoir, Wuebec, Kanada. Druženje? Već tradicionalno, s ciljem da otkriju koliko još neće moći pospremiti lopate za snijeg.

No, nakon 40 minuta trajanja zabave, organizator Roberto Blondin se popeo na pozornicu. Izraz lica bio mu je turoban, a publika je odmah naslutila nešto loše. I zaista, vijest je prilično loša: Fred je mrtav. Nesretni prognostičar nije davao znakove života kada su ga pokušali probuditi iz hibernacije, pa nagađaju kako je preminuo u kasnu jesen ili možda početkom prosinca. Svakako, nakon što je počela hibernacija. Bio je star devet godina, što i nije neka dob, jer ove životinjice mogu živjeti do 18 godina.

- U životu je jedna stvar sigurna: ništa nije sigurno. Pa, ove je godine to točna izreka za našu situaciju. Istina je i jako sam žalostan što moram objaviti da je Fred preminuo - Izjavio je organizator, koji je smrt simpatičnog glodavca otkrio noć prije. Nije želio da se veselo druženje otkaže, nego je odabrao ljudima lošu vijest reći sam, a onda se snaći kako god zna i umije.

U pokušaju da se zabava ipak nastavi, a ljudi sviščevu smrt u vrijeme globalnog zatopljenja ne shvate kao loš znak, Roberto je na scenu pozvao jedno dijete koje je na glavi nosilo kapu na kojoj je bio plišani svizac. Tu životinju su pitali da im predvidi što ih čeka, a igračka je jasno ‘rekla‘: zima se nastavlja i bit će duga. Nisu to dobre vijesti, ali bi bile barem malčice bolje da im je to ‘rekao‘ sam svizac. Ovako, sve se čini crnije i lošije nego što to zaista jest.

S Fredom je, sjećaju se ljudi, sve bilo lakše: ako bi se, kad izađe iz brloga, vidjela sjena, to je značilo da svijet čeka još oko šest tjedana zime. Maleni, oko tri kilograma težak glodavac, brzo bi se vratio u svoj dom i ne bi izlazio dok ne bi zagrijalo. Ako se ne bi vidjela njegova sjena, ostao bi vani, a to je značilo da će proljeće uraniti.

Dužnost nesretnog Frenda iduće će godine preuzeti drugi svizac, Fred Junior. On će se pridružiti grupi svizaca koja u tom dijelu svijeta već tradicionalno prognozira koliko će zima još trajati. Sve te životinjice izazivaju simpatije, a njihove se prognoze dočekuju s velikim uzbuđenjem.

Evo kako je to izgledalo prije, točnije 2010. godine. Tada je dužnost prognostičara vršio prvi Fred.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 13:58