ŠEST MINUTA STRAVE

Planinar nabasao na mladunčad pume, a onda je došla njihova majka: ‘Ne, ne želim umrijeti!‘

Kyle Burgess snimio je šest dramatičnih minuta svoje borbe za ljutitom pumom koja je režala i zatrčavala se na njega
Ilustracija, puma
 -/Ardea/Profimedia

Mladić iz američke savezne države Utah čudom je preživio susret s pumom dok je ove subote planinario.

Kyle Burgess (26) planinario je krajolikom Slate Canyona blizu Prova te je oko 5 sati poslijepodne primijetio nekoliko mladunaca pume uokolo sebe. No kada se za koji trenutak pojavila majka, postao je svjestan da nije u ugodnoj situaciji. Puma je bila vidno uznemirena upadom uljeza u zonu u kojoj odgaja mladunčad te je počela režati i siktati na Kylea, tjerajući ga da se vrati odakle je došao.

- Doista nisam znao o kakvim je životinjama riječ, izvadio sam mobitel da bi ih snimio. No, kada sam shvatio da je stigla njihova majka, velika puma, pomislio sam da sam u gov..ma - piše Daily Mail.

Burgess te tada počeo snimati video koji je trajao idućih šest minuta. Tijekom tog vremena, za koje Kyle kaže da je trajalo čitavu vječnost, Burgess psuje i viče na pumu pokušavajući se istovremeno što više udaljiti. U jednom je trenutku došla na svega desetak centimetara od njega skačući s izbačenim kandžama.

Ostao u šoku

- Ne, ne! Odlazi! Molim te odlazi! Daj, čovječe! Ne želim umrijeti danas! - čuje se vikanje mladića.

Unatoč panici koja ga je obuzela, Kyle se sjetio kako u situacijama susreta s pumom ne treba bježati, već se pokušati učiniti "što većim" kroz buku i geste, te se lagano udaljavati iz zone opasnosti. Naučio je to pregledavajući snimke koje su na YouTube postavili ljudi u sličnim situacijama, Naposljetku je pumu počeo gađati svime što mu je došlo pod ruku, no ona se vješto izmicala, a tek kad ju je uspio pogoditi kamenom uzmaknula je i vratila se svojim mladuncima.

image
Kyle Burgess (lijevo)
Kunkyle/Instagram

Kyle je sjeo uz cestu i snimka prikazuje kako mu se tresu ruke. Kaže da mu je trebalo pola sata da dođe k sebi kako bi mogao nastaviti spust.

Za to je vrijeme razmišljao koliko bi polagana i bolna bila smrt pod puminim kandžama i zubima, rekao je, dodavši kako i dalje ne može doći k sebi te mu se čini da je sve bio san.

- Ova priča odličan je podsjetnik da u divljini nismo sami. Video je zastrašujuć - rekao je predstavnik vlasti ovog prirodnog rezervata Scott Root koji je Kylea ipak pohvalio za prisebnost.

- Puma se htjela uvjeriti da Kyle ne predstavlja opasnost. Jasno mu je dala do znanja da se mora maknuti, a on je to i učinio. On se nije okrenuo i trčao, to je bilo pametno. Stvarao je mnogo buke. U ovakvim situacijama ne želite se sklupčati ili učiniti išta da bi se predstavili manjim, nego upravo suprotno. Stoga, u osnovi je Kyle dobro postupio - zaključio je stručnjak, javlja Daily Mail.

Video pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2020 07:18