SREDSTVO BORBE

Počelo je postavljanje sunčališta za kornjače, no ona ne služe za ono što se u prvi mah čini

U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, ali životinje ipak u njoj mogu slobodno plivati

Sunčališta za kornjače

 JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Polovicom ožujka iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije počeli su s postavljanjem sunčališta za istraživanje barskih kornjača i izlov invazivnih crvenouhih kornjača. Sunčališta su zasad postavljena na šest lokacija: jezera Rakitje, Sava-Strmec, Siromaja, Trebež, Bobovica i Zaprešić. Na jezercima u Novim Dvorima u Zaprešiću i na jezerima Rakitje probno su postavljene i vrše.

- Sunčališta se postavljaju uz obalu i u blizini grana koje vire iz vode gdje se kornjače najčešće zadržavaju, odnosno gdje provode najviše vremena, a to je sunčajući se. Hvatanje kornjača uz pomoć sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati - pojasnili su iz Javne ustanove.

Svrha projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ je zaštita barske kornjače i to izlovom invazivnih kornjača kojima nije mjesto u prirodi. One se ne ubijaju, nego sele u maksimirsko jezero koje je namijenjeno samo njima, gdje će mirno provesti ostatak života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:48