VEĆ IH IMA

Počelo je spuštanje sa stabala. Vlasnici, pazite na svoje pse, ovi nametnici su iznimno opasni!

U slučaju da je pas proguta, treba ga hitno odvesti kod veterinara. U nekim slučajevima može doći i do otpadanja jezika

Ilustracija

 Alexandru-catalin Bujor/Alamy/Alamy/Profimedia

Borovi prelci mnogima su apsolutno jezivi i odvratni, no našim ljubimcima su oni zapravo veoma opasni. Kako je ugrijalo, sad izlaze iz svojih bijelih gnijezda na borovima. Uglavnom izlaze masovno, pa ih se može naći na tlu ispod borova. Ili na hrpu ili u koloni, koja se može protezati i nekoliko desetaka metara. Da odmah odgovorimo na pitanje kakav leptir nastane iz gusjenice - prilično ružan.

Leptir radi gnijezda na borovima, iz kojih se legu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti, piše Pasos. To je obično u periodu od veljače do travnja. Susret s ovom dlakavom gusjenicom može imati vrlo ozbiljne posljedice ako ih proguta.

Naše primorje bogato je ovom vrstom borova, ali ih ima i na kontinentu, zbog čega valja biti posebno oprezan.

Gusjenice imaju razvijenu obranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru s kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpostavlja da nije vezana na imunološke mehanizme već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa (i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilaktičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Gusjenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za našeg psa! Malo, dlakavo, ide po podu te naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi pse na to da je probaju pojesti. Međutim, pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, cijela glava psa počinje strahovito svrbjeti, a ponekad je reakcija toliko snažna da psi i povraćaju. Ako su u trenutku kontakta s gusjenicom psu otvorena usta, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gviše nije moguće, a može doći i do nekroze jezika te zbog toga do otpadanja dijelova jezika.

U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela i zatvaranja dišnih puteva. Prevencija je jedna i jedina: maknite ga od tih stvorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:53