Improve River LIFE

Počeo projekt kojim će se nastojati pomoći endemskoj vrsti životinje da preživi u našoj zemlji

Rijeke Jadro i Vrljika su jedno od zadnjih preostalih staništa ove vrste

Mekousna pastrva
 

 Aljoša Duplić (MINGOR)

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavili su kako je počeo projekt ‘Improve River LIFE‘, koji će trajati idućih pet godina. Glavni cilj projekta je očuvanje i poboljšanje stanja populacije mekousne, endemske vrste pastrve koja je jedinstvena u svijetu, a nastanjuje tek nekoliko vodotoka jadranskog slijeva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Mekousna je danas ugrožena vrsta, te je u nekim ranije nastanjivanim rijekama već izumrla. Aktivnosti projekta usmjerene su na obnovu staništa i populacija mekousne u rijekama Jadro i Vrljika koje su jedno od zadnjih preostalih staništa ove vrste. Glavni fokus je na osiguravanju povezanosti riječnih ekosustava kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje njihove prohodnosti za neometano nizvodno i uzvodno kretanje ribljih vrsta.

- Umjetne pregrade na tekućicama koje je izgradio čovjek narušavaju zdravlje rijeka i potoka jer ometaju prirodan protok vode, sedimenta, hranjivih tvari, ali i organizama. Njihov je utjecaj najviše vidljiv na ribama, najprepoznatljivijim stanovnicima rijeka i jednima od najosjetljivijih upravo na isprekidanost riječnog toka što im onemogućava uspješnu potragu za hranom ili čak razmnožavanje. Stoga ne čudi da je jedan od izazova i zadataka za očuvanje prirode upravo uklanjanje prepreka uz provedbu niza drugih mjera za oporavak riječnih procesa, s ciljem obnove zdravih i potpuno funkcionalnih riječnih ekosustava - poručili su iz ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:02