UDRUGA BIOM

Pokrenuta kampanja ‘Neka moj prvi let ne bude posljednji‘, kojom se pomaže našim ugroženim pticama

Godišnje 30 mladih i nespremnih ptića svoj prvi let završe u moru gdje mogu izdržati svega pola sata prije nego se utope

Bjeloglavi supovi

 Fabrice Cahez/Nature Picture Library/Profimedia

U Europi gotovo svakoj šestoj vrsti prijeti izumiranje, a na popisu ugroženih vrsta kojima prijeti izumiranje je i bjeloglavi sup.

Kada dođu na svijet, ptići bjeloglavog supa ostaju u gnijezdu četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. Zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, poput velikog broja turističkih i drugih plovila koja plove blizu litica u ljetnoj sezoni, ptići se znaju uspaničiti te poletjeti iz gnijezda prije vremena. Godišnje 30 mladih i nespremnih ptića bjeloglavih supova svoj prvi let završe u moru gdje mogu izdržati svega pola sata prije nego se utope.

Kako bi zaustavili stradanje ptića bjeloglavih supova, Udruga Biom obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj pokretanjem donacijske kampanje Neka moj prvi let ne bude posljednji.

Do kraja trogodišnje kampanje cilj je prikupiti iznos od 40 tisuća eura kojim će se osigurati upozoravanje i informiranje vlasnika brodica i ljudi o ponašanju u blizini litica te pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića. Kada upadnu u more, educirani i iskusni volonteri sudjelovat će u akciji spašavanja. Supovi će biti prevezeni u oporavilište te nakon oporavka vraćeni u prirodu. Na ovaj način može se spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje!

- U kampanju krećemo baš danas, znakovito na Dan biološke raznolikosti kako bismo ukazali na dragocjenost bjeloglavih supova koji su ugroženi ljudskim djelovanjem. U prirodi sve ima svoje mjesto, a kad narušimo ravnotežu vrste iz nekih područja nestaju ili čak u potpunosti izumiru, a s njima nestaju i njihove uloge u prirodi. Bjeloglavi sup ima značajno mjesto u čišćenju i održavanju okoliša zdravim jer se hrani ostacima uginulih životinja. Zbog toga je od iznimne važnosti krenuti u očuvanje ove ugrožene vrste već za njihovog prvog leta, kako on ne bi bio i posljednji - rekla je Paula Počanić Vovk, voditeljica kampanje.

Prikupljena sredstva osigurat će brodicu s iskusnim skiperom te pokriti troškove putovanja i prehrane volonterskog tima. Prva etapa kampanje počinje danas, kako bi se prikupljenim sredstvima mogao aktivirati spasilački tim za ljetnu sezonu 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 18:40