AKCIJA

Pokrenuta peticija za spas smeđeg medvjeda od trofejnog lova. Evo gdje je možete potpisati!

Smrtnost medvjeda veća je od lova nego od svih ostalih uzroka smrtnosti zajedno, stoji u tekstu peticije
 Nemoar

Inicijativa "Spas za smeđeg medu" počela je preko Facebooka prikupljati popise s ciljem spašavanja te životinje od trofejnog lova. U opisu njihove peticije stoji:

- Prema nacionalnim i europskim zakonima i propisima medvjeda se ne smije hvatati, mučiti i ubijati. Iako je RH 2000. godine potvrdila Bernsku konvenciju, a smeđi medvjed je 2004. stavljen na Crvenu listu ugroženih životinja, kod nas se medvjed i dalje tretira kao “lovna divljač”. Prilikom ratifikacije Bernske konvencije Hrvatska je zatražila izuzeće (derogaciju) od stroge zaštite i zabrane lova. Izuzećem je lov i dalje dopušten ako se dokaže da je populacija medvjeda stabilna usprkos odstrjelu.

Preporuka Bernske konvencije za RH bila je izrada Plana gospodarenja i godišnjih akcijskih planova. Medvjed se kod nas lovi u skladu s Planom gospodarenja koji se temelji na Zakonu o lovstvu. Lov se paradoksalno odobrava člankom 155. Zakona o zaštiti prirode i tako i zaštita medvjeda podređena je Zakonu o lovstvu.

Početkom svake godine određuju se lovne kvote kao i trajanje lovne sezone na medvjeda. Smrtnost medvjeda veća je od lova nego od svih ostalih uzroka smrtnosti zajedno. Godišnje lovne kvote redovno premašuju prirodni prirast koji u većini svjetskih populacija smeđeg medvjeda iznosi 5%. Lovna kvota već od 10% predstavlja direktnu opasnost za očuvanje vrste. Ovogodišnji Akcijski plan određuje lovni zahvat od 14% odnosno odstrjel 130 medvjeda od ukupne populacije. Zadnja procjena brojnosti populacije iz 2015. godine bila je 937 jedinki. Trofejni lov koji se provodi u Hrvatskoj mogao bi izazvati izumiranje medvjeda kao u gotovo cijeloj zapadnoj Europi!

Populaciju medvjeda bit će nemoguće očuvati uz sportski lov, izvoz trofeja i lovne kvote koje premašuju prirodni prirast. Ovom peticijom zahtijeva se od nadležnih institucija i odgovornih osoba za zaštitu medvjeda:

- Ukidanje trofejnog sportskog lova na smeđeg medvjeda u RH.

- Utvrđivanje veličine populacije smeđeg medvjeda uz sudjelovanje stručnjaka i predstavnika udruga iz područja zaštite divljih životinja koji nisu interesno povezani s lovnim menadžmentom i komercijalnim iskorištavanjem medvjeda.

Peticija je do sada prikupila nešto više od 600 potpisa, a se potpisati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:29