ARKTIK

Polarni medvjedi i narvali u velikim problemima. "Svijet im je mnogo nepredvidljiviji"

Studije pokazuju kako medvjedi danas prosječno moraju plivati po tri dana prije nego dođu do plijena
 Steven J. Kazlowski/Alamy/Profimedia

Polarni medvjedi i narvali (vrsta kitova) koriste čak četiri puta više energije da bi uspjeli preživjeti na svom terenu, a svemu tome krivo je topljenje leda na Arktiku, prenosi Guardian. Životinje koje su se savršeno prilagodile životima u ekstremnim uvjetima sada imaju problema u prilagodbi novim životnim uvjetima.

Medvjedi su uglavnom vrsta lovaca koja "sjedi i čeka", dok narvali love bez da rade neke nagle i brze pokrete. Sada se i jedni i drugi muče da bi preživjeli, ističe se u studiji objavljenoj u Journal of Experimental Biology.

Tome kumuje činjenica da mora u kojima su navikli da ima velikih komada leda, na kojima su mogli zastati i odmoriti se, toga više nemaju. Otopili su se i leda je svakog desetljeća 13 posto manje.

Studije pokazuju kako polarni medvjedi sada moraju prosječno plivati po tri dana dok ne nađu tuljane, jer je i njih sve manje. Zbog toga prelaze veće udaljenosti i troše daleko više energije. S obzirom na to da su inače izjelice, zbog toga su sve mršaviji i često se događa da umiru od gladi.

- Svijet Arktika je sada mnogo nepredvidljiviji za ove životinje - istaknuo je Terrie Williams, jedan od autora studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:13