NETKO IH JE UKRAO?

Policija traži četiri nestala jaja rijetkog albatrosa: ‘Čudno je da nestanu bez traga...‘

U tijeku je prikupljanje snimki sigurnosnih kamera i razgovor s potencijalnim svjedocima, nakon čega će se znati više

Albratrosi

 Arco Images Gmbh/Alamy/Profimedia

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja iz zaštićene kolonije ugroženih ptica na Južnom otoku.

Tijekom rutinskih provjera utvrđeno je da su jaja toroe ili sjevernog kraljevskog albatrosa nestala s litice Taiaroa Head u blizini Dunedina, priopćio je Odjel za zaštitu prirode (DOC). Taiaroa Head jedino je kopneno mjesto na svijetu gdje se toroe razmnožavaju i potpuno je ograđeno.


Regionalna voditeljica operacija DOC-a Annie Wallace rekla je da je nestanak vrlo neobičan događaj.


- Kolonijom se upravlja i prati godinama i čudno je da jaja nestanu bez traga. Još uvijek nije jasno što se dogodilo, a mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo s ljudima koji bi mogli imati relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda uzeta jer nema znakova da su ih pojeli grabežljivci - istaknula je Wallace.


Ptice su ugrožene klimatskim promjenama, ribolovnim praksama, plastičnim onečišćenjem i gubitkom staništa, rekla je Wallace.
Sporo se razmnožavaju, pa su sva jaja i pilići važni za populaciju.


- Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo nebrojene sate u brigu o pticama u izazovnim uvjetima, rashlađujući ih tijekom vrućih dana, radeći na sprječavanju napada muha i osiguravajući dopunsku hranu za pothranjene piliće - dodala je.


Toroa je jedna od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od tri metra. Preostalo je oko 17 tisuća ptica, a rasprostranjene su diljem Južnog oceana. Većina se razmnožava na nekoliko otoka u novozelandskom otočju Chatham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 06:57