ASSAM

Povijesni trenutak: Prvi put u 45 godina nijedan nosorog nije ubijen u krivolovu

Podaci pokazuju kako je zadnji nosorog ubijen u krivolovu nastradao 28.12. 2021. godine
 Ganesh H Shankar/Alamy/Alamy/Profimedia

Niti jedan jedini nosorog nije ubijen u krivolovu u prošloj godini u indijskoj državi Assam, što je veliki uspjeh. Nije se to, naime, dogodilo u zadnjih 45 godina, tako da se ovo smatra velikim događajem i to na globalnoj razini.

Tamošnje organizacije za zaštitu divljine poslale su čestitku vladi Assama i lokalnim zajednicama koje su uspjele u svom naumu da zaštite nosoroge. Assam je važan jer u njemu živi najveća populacija velikog jednorogog nosoroga. Nekada je ta vrsta bila prisutna diljem cijele sjeverne Indije, no početkom 19. stoljeća većina je nestala i to zbog lova. Procjenjuje se kako ih je 1908. godine bilo svega 12, no brojke su se od tada promijenile. Smatra se kako ih danas u tom području živi oko 2900.

- Ovo je nevjerojatno postignuće i govori nam da se stvari mogu promijeniti i da možemo poboljšati uvjete za životinje. Ovaj se uspjeh nije dogodio sam od sebe, već je posljedica edukacije, rada. Sigurno je kako je javna akcija spaljivanja zaplijenjenih 2500 rogova nosoroga poslala snažnu poruku - rekao je Rathin Barman, direktor organizacije Wildlife trust of India, piše IFAW.

Podaci pokazuju kako je zadnji nosorog ubijen u krivolovu nastradao 28.12. 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17