AKCIJA

Povodom Dana ptica selica gase se svjetla u Maksimiru, a vodiči će s građanima šetati kroz mrak

Organizatori su se na ovakav događaj odlučili s ciljem smanjenja svjetlosnog onečišćenje

Ilustracija

 Rolf Nussbaumer Photography/Alamy/Profimedia

Javna ustanova – Maksimir odlučila je obilježiti Međunarodni dana ptica selica i to akcijom 'Gasimo svjetla za noćne ptice'. Ona će se održati 14.svibnja 2022. u 20.15 sati u zagrebačkom parku Maksimir. Mjesto sastanka građana s njihovim vodičima je glavni ulaz u park, a pripremaju pravu poslasticu.

- Svjetlosno onečišćenje postaje globalni problem i gašenjem javne rasvjete na Glavnoj Aleji u parku Maksimir odlučili smo se na ovaj način uključiti u kampanju za smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Nakon dogovorenog gašenja rasvjete točno u 20.30 sati na Aleji, događanje ćemo za posjetitelje obilježiti besplatnim Night wildlife turama sa stručnim vođenjem kroz park Maksimir u potrazi za noćnim stanovnicima šume.

Svjetlosno onečišćenje okoliša danas je globalni problem kojemu se pripisuju mnogi neželjeni učinci. Brojni su primjeri pokazatelji negativnog i štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja na biljni i životinjski svijet: velik broj insekata i šišmiša stradava, ptice se ne gnijezde u osvijetljenim područjima, selice gube orijentaciju, a kod biljaka se događa prerana vegetacija. Posljedice svjetlosnog onečišćenja mogu dovesti do potpunog nestanka pojedinih životinjskih i biljnih vrsta - objavili su iz ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:50