DOBAR PONEDJELJAK

Predivan prizor: snimljena dva dupina kako opušteno plivaju Pelješkim kanalom

Nisu im nimalo smetali orebićki ribari, koji su se rano otisnuli na more
 Screenshot

Jutros rano objektivom smo uhvatili dva dupina kako se opušteno kupaju u Pelješkom kanalu, piše Dubrovački Vjesnik. Ne smetaju im ni orebićki ribari koji su se rano otisnuli u ribolov. Dok barka prolazi, dupini mirno nastavljaju svojim putem prema Bisačama. Djeluju veoma razigrano, tako da je očito da su dobro raspoloženi. To pak znači da hrane ima dovoljno i da ih nitko nije ugrozio.

Iako je vjerojatno san brojnih ljubitelja mora zaplivati s dupinom, treba znati da je dupin prije svega divlja životinja. Iako vrlo inteligentan i na prvi pogled drag i mio, ponašanje ovog morskog sisavca može biti i vrlo nepredvidljivo. Dupini u pravilu nisu agresivni i ne napadaju ljude, ali postoje iznimke; kad štite mladunčad ili ako se osjete ugroženi. Zato valja biti oprezan, piše morski.hr.

Dobri dupin, dominantna vrsta u Jadranskom moru može narasti od 2 do 4 m u duljinu i težiti između 200 i 500 kg. To je sisavac koji je u svom elementu – moru, dok čovjek to nije. Nije do kraja razjašnjeno zašto se jedinke dupina razdvajaju i približavaju ljudima, ali stručnjaci takve nazivaju “samotnim” ili “solitarnim” dupinima. Poznati su slučajevi u Boki Kotorskoj dupina Joce ili Bobija u Karinskom moru.

U ovakvim situacijama dupini se navikavaju na ljude, a ljudima jedinka postaje atrakcija. Nekontrolirane interakcije i brojnost susreta, nerijetko dovode i do paljenja obrambenog mehanizma kod životinje i u krajnjim situacijama buđenja agresije. Zabilježeno je na desetke slučajeva agresivnih susreta, koji su završili ozljeđivanjem, primjerice dupini Stinky u Australiji, Donny i Dave u Velikoj Britaniji, Moko na Novom Zelandu, JoJo na otočju Caicos, samo su izdvojeni primjeri.

Zato je dupine, kao i sve divlje životinje, najbolje promatrati izdaleka, kako im se ne bi smetalo. Ako netko baš jako želi k njima, treba imati na umu da su svi kupini u našoj zemlji zaštićeni. Zakon o zaštiti prirode propisuje kaznu za ozljeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje ove životinje, jednako kao i za njihovo namjerno uznemiravanje. Sjećamo se slučaja iz Pule kad je muškarac proveo 24 dana u zatvoru i platio sedam tisuća kuna kazne jer je uznemiravao ove sisavce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:04