REAKCIJA

Prijatelji životinja traže reviziju rada skloništa u Dumovcu i svih njegovih zaposlenika

 Goran Mehkek/Cropix

Ne stišavaju se reakcije na tekst vezan za zagrebačko gradsko sklonište u Dumovcu, koje je u Nedjeljnom Jutarnjem otkrio Vid Barić. Tako se oglasila i najveća domaća udruga koja se bavi pitanjima zaštite životinja.

- Udruga Prijatelji životinja izražava zabrinutost zbog navoda o radu skloništa u Dumovcu i smatra nužnim da se sve tvrdnje detaljno preispitaju. Prijatelji životinja zalažu se za transparentnost u radu skloništa i strogo propisane procedure postupanja prema životinjama, na što su stavljali naglasak i pri nedavnim izmjenama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje tražeći da izmjene Pravilnika idu u smjeru povećanja dobrobiti životinja u skloništu - stoji u dopisu kojeg su nam poslali.

Naglašavaju da svako sklonište treba biti otvoreno za javnost i za svakoga psa imati jasnu sljedivost od trenutka dojave do udomljenja. Najvažnija je odgovorna i brižna skrb o svakoj pojedinoj životinji u skloništu, navode. I građanima i udrugama iznimno je bitno da skloništa imaju najviše standarde u postupanju prema napuštenim životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti. Stoga im skloništa moraju osigurati brigu na najvećoj razini i angažirati se kako bi što kraće boravile u skloništu i što prije dobile priliku za novi dom. Nažalost, u Hrvatskoj mnoga skloništa nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što je poražavajuće.

- Prijatelji životinja traže reviziju rada skloništa u Dumovcu i svih njegovih zaposlenika, kao i svih drugih skloništa u Hrvatskoj, s naglaskom na ophođenje prema životinjama. Građane pozivaju na posjete i volontiranje u skloništima jer je to najbolji način da sami provjere način rada svakog skloništa - zaključuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:03