NEOBIČAN PRIZOR

Prolaznike je iznenadio kobac ptičar koji je u centru grada odlučio ručati svježe meso

Prolaznici su najprije bislili da je riječ o ljubovanju između dva goluba, ali su ubrzo shvatili da je riječ o nečem drugom...
Kobac ptičar u Đardinu
 Zvonimir Stamenov, za Slobodnu Dalmaciju

Divlje životinje nerijetka su pojava i na gradskim ulicama, no ono čemu je u centru Splita svjedočio Zvonimir Stamenov zbilja nije čest prizor, piše Slobodna Dalmacija. Divlja ptica, poznatavatelji kažu kobac ptičar, glave je došla jednom galebu.

Nakon što je dohvatila nesretnog galeba, ova spretna grabljivica, spustila se na travnatu površinu u Đardinu i bacila na gozbu.

- Šetao sam lagano gradom s prijateljima, sunce, more, palme... šteta je uopće bila otići na posao. Prolazimo kroz Đardin i vidimo neku gužvu. Prvo smo pomislili da je golub na golubici, al' kad smo bolje pogledali shvatili smo - ne radi se o reprodukciji, nego prirodnoj selekciji. Kobac je ručao galeba - zafrkantski je opisao ovaj prizor Stamenov.

Obični kobac ili kobac ptičar je inače mala ptica sokolovka, poznata kao najhrabrija, ali i najkrvoločnija grabljivica na svijetu jer lovi plijen i dvadeset puta teži od svoje veličine. Obitava po cijeloj Europi, pa tako i u Park šumi Marjan, a u lovu na plijen je ne može zaustaviti ni prisutnost gradske vreve i ljudi, pa je nije rijetkost vidjeti i na splitskim ulicama. Poznato je kako grabljivice rijetko napadaju zdrave životinje, tako da je nesretni galeb vjerojatno bio star ili bolestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:12