UDRUGA BIOM

Promatranje ptica u Daruvaru: ‘Svatko će dobiti dalekozor i naučiti sve o pticama tog kraja‘

U grad dolaze ornitolozi koji će tijekom šetnje podijeliti svoje bogato znanje sa svima koje ove životinje zanimaju
 Damir Krajac/Cropix

Katkada nas okružuju čarobne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Jedan od takvih primjera su ptice. Ove prekrasne i izuzetno korisne životinje u velikim su gradovima sve rjeđe, ali Daruvar i njegova okolica, zahvaljujući obroncima Papuka, obiluju pravim ornitološkim bogatstvom. Uostalom, pa ptica, odnosno, ždral, je i na grbu Grada Daruvara kao njegov simbol.

No, osim što ih ujutro čujemo kako pjevaju ili, pak, vidimo njihova jata u migraciji, o njima zapravo veoma malo znamo.

Stoga Udruga Biom poziva sve zainteresirane da nedjelju 14. travnja provedu u prirodi, na potpuno besplatnoj turi promatranja ptica.

- Svi su dobrodošli pridružiti nam se na promatranju ptica u nedjelju u devet sati kod Ivanovog vrela u Julijevom parku. Prošetat ćemo Rimskom park šumom i uživati u prizorima i pjevu raznolikih vrsta ptica. Za sudjelovanje u promatranju ptica nije potrebno ništa osim dobre volje!

Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje susretnemo. Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja, čemu se veselimo i u Daruvaru - poručuju u Biomu.

Ptice su ljudima bliske i atraktivne životinje koje možemo promatrati, kako u našim dvorištima, tako i u zakutcima najrazličitijih staništa. Promatranje ptica podrazumijeva opažanje i prepoznavanje različitih vrsta ptica golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala poput dalekozora (dvogleda), durbina (teleskopa) te u novije vrijeme i fotografske opreme (fotoaparat s pripadajućim teleobjektivima). Promatranje ptica odnosno “ptičarenje” ne podrazumijeva samo gledanje ptica nego i njihovo osluškivanje! Naime, različite vrste ptica mogu se raspoznati i prema njihovom pjevu. U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima “birdwatching” odnosno “birding”, piše Moj Portal.

Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici. Onima željnima znanja, ptičji svijet predstavlja izazov u savladavanju prepoznavanja različitih vrsta ptica, ali i neiscrpnu mogućnost učenja o njihovim navikama, ponašanju i načinu života. Ljubiteljima fotografije pak predstavljaju poseban izazov jer je uhvatiti pticu u dobar kadar i više nego zahtjevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:28