UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Pronađen pas s ogromnim tumorom, veterinari kažu da je dugo godina zanemarivan. Ima vlasnicu!

Volonterku koja ga je odvela kod veterinara policija je pozvala na razgovor zbog krađe

Aron kod veterinara

 Udruga Le Pas

Udruga Le Pas objavila je u srijedu navečer mučnu priču o psu Aronu. Pronađen je kako leži pokraj nasipa u Zagrebu. Nije se mogao ustati.

Odveli su ga veterinaru, koji je očitao čip. Uslijedio je šok: pas ima vlasnicu, ali jednako tako je pun buha, koža mu je upaljena, baš kao i oči iz kojih stalno curi. Tumor na testisima je ogroman, koža po njemu je popucala i krvari. Jedva hoda, jer je pretio. Na dlaci je imao ostatke izmeta, muči ga je užasan proljev, a sve je postalo još gore kad je pregledan na ultrazvuku: na slezeni ima ogroman tumor, kralježnica je puna spondiloza, abdomen mu je jako bolan na dodir, a zadnje noge su strahovito slabe.

Veterinar je potvrdio kako njegovo stanje nije moglo nastati jučer. Rekao im je da je situacija u kojoj se nalazi očigledno jednaka zadnjih nekoliko godina, od 13, koliko ih ima.

- Prema riječima veterinara koji su ga zaprimili sve navedeno je posljedica sustavnog i dugogodišnjeg zanemarivanja i nepružanja potrebne medicinske pomoći jadnom psu koji već godinama trpi nesnosne bolove, koji zbog tog tumora jedva hoda jer se isti vuče po podu i kojeg cijelo tijelo nesnosno peče i svrbi radi upale kože koja je posljedica zanemarene dlake koja nije oprana, a kamoli počešljana već godinama - napisala je volonterka Tihana udruge u dramatičnoj objave na Facebooku.

Iako su nalazi veterinara trebali biti najgora vijest dana, situacija se izmakla kontroli kad je Tihana nazvala vlasnicu. Htjela ju je obavijestiti da je pas u ambulanti i zamoliti je da ga njima preda na skrb.

- Zauzvrat sam dobila histeriju, hrpu nesuvislih uvreda, prijetnje kako će me tužiti, kako će mi doći doma, kako će ona sad ukrasti moje pse, kako će me progutati mrak, dok je cijelo to vrijeme njen otac u pozadini vikao kako će me prebiti i kako će na mene poslati vojsku. Nakon nekoliko pokušaja uljuđenog razgovora i pitanja zašto je dozvoljeno da pas dođe u stanje u kojem se nalazi, dobila sam odgovor kako ona, za razliku od mene, ima djecu i kako ja sigurno ne bih radila ovakve gluposti da i sama mogu imati djecu. Usput sam došla do informacije kako Aron jede jeftinu hranu i kako već manje-više zadnjih godinu dana konstantno ima proljev, pa ga se pušta da sam prošeće do nasipa ne bi li tamo obavio nuždu kako ne bi prljao dvorište - napisala je Tihana.

image

Aron kod veterinara

Udruga Le Pas

No, priča ima još apsurdniji nastavak. Dok se Tihana spremala na put do policije, kako bi im prijavila zlostavljanje psa, dobila je poziv od VIII. Policijske postaje u Trnju. Rečeno joj je da je prijavljena za krađu i da mora doći u postaju. To je i napravila.

- Policijski službenici slušali su me s pola uha, preko volje radili zapisnik i svakih par minuta pitali jesam li sigurna da ne želim svima olakšati 'ovu priču' i jednostavno vratiti psa. Dala sam im veterinarske nalaze, pokazala Aronove slike, reakcije su izostale. Aron je stvar. Koju sam ja ukrala. Nema veze što je bio na javnoj površini, bez nadzora, u bolovima i nepokretan. Jedino je u cijeloj priči bitno da sam ga ja ukrala i da ga moram vratiti.

Odbijala sam vratiti ga, jasno sam im to u nekoliko navrata rekla, a zatim je došlo do zapleta. Došli su u sobu gdje sam davala izjavu uhititi me. Jer je vrla vlasnica pozvana od strane njih da joj se javi kako sam ja s Aronom u postaji i rečeno joj je da me može prijaviti za krađu. Što je i učinila. I oni su me odlučili uhititi. Nisu odlučili zaštititi njega od nje, uhititi nju zbog prijetnji, uopće joj išta reći radi stanja u koje je dovela ovo jadno biće. Ne, odlučili su mene uhititi jer, eto, Aron je stvar koju sam ja ukrala - napisala je.

Pas je vraćen vlasnici. Premda će je udruga, kako Tihana najavljuje, tužiti, za Arona će sigurno biti prekasno.

- Ona će njega danas opet staviti van, na beton i na kišu, dati mu jeftini dehidrat i likovati zbog svoje pobjede nad nama, beskorisnim volonterima koji ne možemo imati djece i koje ona uzdržava puneći državni proračun. Tužit ću je ja i privatno, ali što mi to vrijedi kad mi je jedina slika pred očima Aron na betonu, u bolovima i bez terapije koju je trebao početi dobivati odmah danas kad ga dovedemo doma, na sigurno, u utočište.

Znate koliko mu je stanje loše kad smo, između ostalih lijekova, dobili i flaster protiv bolova koji smo mu trebali staviti odmah danas nakon kupanja i šišanja koje smo mu dogovorili odmah nakon ambulante… Trebao je narednih 10 dana dobivati intenzivnu terapiju kako bismo uopće dobili šansu za operaciju, kako bismo pokušali spasiti ga, riješiti ga bolova i patnje - dodala je Tihana.

Kaže kako će vlasnicu tužiti, jednako kao i policajce koje će prijaviti unutarnjoj kontroli. No, hoće li za Arona biti prekasno...?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:45