ZNANSTVENICI ROKERI

Pronašli novu vrstu žabe i nazvali je po slavnom bendu: ‘Time odajemo počast njihovoj glazbi‘

Pristimantis ledzeppelin ime je vodozemca koji živu u Ekvadoru i Peruu
Ilustracija
 Dr Morley Read/Sciencephoto/Profimedia

Znanstvenici koji su u Ekvadorskim Andama pronašli novu vrstu žabe odlučili su je nazvati po pionirima britanskog rocka, bendu Led Zeppelin, piše Guardian. Dobila je ime Pristimantis ledzeppelin, no svi je zovu Led Zeppelinska kišna žaba. Pronašli su je znanstvenici David Brito-Zapata i Carolina Reyes-Puig na Cordillera del Cóndor, planinskom lancu u Peruu.

Malena žaba, koja ima bakrenocrvene oči i kožu punu žutih, smeđih, crnih i narančastih mrlja, članica je velike i obitelji Pristimantis genus. Ona ima 569 vrsta, od kojih je 28 pronađeno u Ekvatoru zadnje dvije godine.

Znanstvenici su rekli da su sve primjerke ove žabe pronašli na lišću grmlja koje se nalazi od 1.7 do tri metra iznad vode. Mužjaci rastu do dužine od 2.4 centimetra, dok su ženke ipak veće, pa narastu do 3.6 centimetara.

- Ime žabe je način da odamo počast Led Zeppelinima i njihovoj izvanrednoj glazbi. Oni su britanski bend koji je osnovan 1968, godine u Londonu i bili su jedan od najutjecajnijih bendova tijekom 70-ih godina - kako za hard rock, tako i za heavy metal - pojasnili su znanstvenici.

Upozorili su kako žabi koju su upravo otkrili prijete brojne opasnosti: od bolesti, rudarstva, sječe, pa to mogućnosti da je onaj tko tim dijelom planine prolazi jednostavno zgazi ni ne videći je. Smatraju kako je mala mogućnost da će se žaba sama od sebe negdje preseliti, zbog čega je treba odmah zaštititi.

- Važno je vrste koje smo na ovom području pronašli zaštititi, dugoročno - smatraju istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06