NEMIO SUSRET

Prvi put je viđen prije tri godine, a sad su ovo invazivno biće vidjeli i ronici akvarija

Ličinke su doputovale površinskim strujama te je u Sredozemlju prvi put uočen 1999. godine

Percnon gibbesi 

 Fred Lord/Alamy/Profimedia/Fred Lord/Alamy/Profimedia

U uvali Zaglav na jugu otoka Mljeta viđen je jedan od najinvazivnijih deseteronožnih rakova - lakonogog raka (Percnon gibbesi). Nalikuje našem račiću šuši (Pachygrapsus marmoratus) od kojeg se razlikuje po boji oklopa; lakonogi rak ima više boja. Objavili su to iz pulskog Akvarija, čiji su ronioci osobno vidjeli raka, pa nema sumnje da je krivo identificiran.

- Doseže veličinu od 3.7 centimetara, spolnu zrelost dostiže već s duljinom oklopa od 15-16 milimetara, a ženke inkubiraju jajašca (254 do 32000 jaja) između sedam i deset mjeseci. Obitava na kamenitim obalama do 2 metra dubine, a prirodno je rasprostranjen na obalama Tihog i Atlantskog oceana. Ličinke su doputovale površinskim strujama te je u Sredozemlju prvi put uočen 1999. godine. Raširen je na području Baleara, Sicilije, Sardinije i Antalije u Turskoj gdje se pretpostavlja raširio rekreacijskim vozilima.

Hrani se detritusom, algom Caulerpa cylindracea, malim račićima i mnogočetinašima. Podnosi temperaturu od 16 – 21 °C, ali optimalna temperatura za život mu je od 21 – 26 °C. U Jadranskom moru zauzima stanište raku šuši i grmalju (Eriphia verrucosa) - pojasnili su iz akvarija sve navike relativno novog stanara našeg mora.

Prve jedinke ove vrste zabilježene su u našem moru još 2019. godine, no bilo je jasno da se njegovo širenje ne može zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:48