KINOLOŠKI SAVEZ

‘Psi bi nakon pandemije mogli biti opasniji, naučite djecu da komuniciraju s njima‘

Zbog toga su zamolili sve vlasnike pasa da se pobrinu za socijalizaciju svojih ljubimaca, jer je ona ključna za svakog psa

Ilustracija

 Jessica Peterson/Tetra Images/Profimedia

Štenci ali i mladi psi mogli bi biti opasniji nakon pandemije, upozorio je britanski Kinološki savez nakon nekoliko napada pasa na djecu. Kako piše Telegraph, koji navodi i nekoliko napada koji su se dogodili u Velikoj Britaniji u zadnje vrijeme. Nijedan od tih pasa nije bio pasmine koja se u toj zemlji smatra opasnom, zbog čega je klub upozorio da je socijalizacija pasa iznimno važna kako bi ne bi razvili opasne oblike ponašanja.

Pojasnili su i kako su psi koje su ljudi doveli doma tijekom pandemije posebno rizični. Strahuje se kako bi mogli postati agresivni jer nisu za vrijeme odrastanja komunicirali s dovoljnim brojem pasa.

- Prevencija je najbolji lijek, jednako kao i odgovorni uzgoj, adekvatna socijalizacija i zdravo okruženje. Nedostatak toga može utjecati na svaku pasminu - ionako je više stvar u treningu i socijalizaciji, nego li u samoj pasmini - rekla je glasnogovornik kluba.

Zbog toga su zamolili sve vlasnike pasa da se pobrinu za socijalizaciju svojih ljubimaca, jer je ona ključna za svakog psa, koji od drugih pripadnika svoje vrste uči kako se ponašati. Moraju svakako i naučiti djecu kako da se ponašaju u blizini pasa.

- Ona moraju znati kada i kako sigurno komunicirati sa psima. Moraju znati prepoznati znakove upozorenja i što ne raditi kako ne bi došlo do situacija koje prethode napadu - istaknuli su.

Istraživanje koje su proveli pokazuje kako su vlasnici pasa u vrijeme kad su morali biti kod kuće stekli naviku da manje izvode pse. Čak 20 posto ispitanika je reklo da uopće nisu pse poticali da se druži s drugim psima, nego su ih izbjegavali, baš kao i odlaske na nova mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:53