DVIJE SLATKE RIJEČI

Psima puls poraste za 50 posto kad im izrazite ljubav... A kad ih mazite, srce im kuca sporije

Istraživanje je proveo britanski Canine Cottages i rezultati su, premda ne neočekivani, svakako zanimljivi
 Artpipi

Koliko puta svojem psu svaki dan kažete da ga volite? Dobro, nije važno, ne moramo iznositi te velike brojke, no kod izraza ljubavi imajte jednu stvar na umu. Malo i hrabro srce vašeg krznenog prijatelja na taj mali izraz ljubavi reagira tako da počne udarati brže - odnosno, puls mu poraste na prosječno 98 otkucaja u minutu. To je, za one koji vole postotke, 46 posto više od uobičajenog broja otkucaja.

Naime, Canine Cottages proveo je istraživanje. Uzorak su bila četiri psa, od kojih je svaki dobio posebnu ogrlicu za mjerenje otkucaja njegovog srca. Promatranje je trajalo tjedan dana. Prosječan puls svake od životinja bio je 67 otkucaja u minuti, no drastično bi porastao nakon riječi "volim te".

I dok ih nježnost zapravo uzbudi, smiruje ih - maženje. U prosjeku, broj otkucaja njihova srca pada za 23 posto kada ih vlasnik mazi. Zanimljivo je da opada i srčani puls vlasnika - prosječno za nekih 10 posto kad su neko vrijeme odvojeni od svog ljubimca. To znači da, kad vidite svojeg milog psa, puls vam skače za 10 posto.

Nije da nismo znali da jedni na druge tako djelujemo, no opet, dobro je dobiti znanstvenu potvrdu o tome kako ljubav koju osjećamo utječe na nas, a kako na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:42