NAJVEĆI ORAO

Ptica koja jede koale? Rijedak je to slučaj stvorenja za kojeg nam je svima drago da ga više nema

Archaehierax sylvestris hranio se izumrlom vrstom koala, koja je bila jednako velika kao one koje danas žive
Sudeći po ostacima, ovako je izgledao Archaehierax sylvestris
 Jacob Blokland/Swns/Swns/Profimedia

Znanstvenici su potvrdili da su otkrili gotovo posve očuvan fosil 25 milijuna godina starog orla koji je nekada davno letio nebom iznad južne Australije i hranio se koalama, piše CNN.

Riječ je o novootkrivenoj vrsti, Archaehierax sylvestris, koja se smatra jednom od najstarijih ptica nalik na orlove. U toj skupini je on najveća ptica koja je živjela na tom prostoru. Noge su mu bile dugačke oko 15 centimetara, zbog čega je jasno kako je mogao loviti veći plijen.

Znanstvenici smatraju kako je sasvim sigurno lovio vrstu koala koja je izumrla, a bila je jednake veličine kao koale koje danas žive. No, na jelovniku su mu sigurno bili oposumi, ali i sve imalo veće životinje kojima su domovi smješteni u krošnjama stabala. Ptici te veličine sigurno je trebao veći plijen da bi bila sita.

- Najveći grabežljivci koji su napadali tobolčare u to doba bili su veličine manjeg psa ili nešto veće mačke, tako da je Archaeopteryx sasvim sigurno bio vladar hranilišta - istaknula je Ellen Mather, autorica studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59