PSI I MAČKE

Rastu cijene veterinarskih usluga: Sprema se novi udar na džepove njemačkih vlasnika ljubimaca

Za to je zaslužno Savezno vijeće, koje je donijelo novu uredbu o naknadama
 Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia

Prvi dan listopada vlasnicima kućnih ljubimaca u Njemačkoj donosi više cijene veterinarskih troškova. Cjepivo koje je do sada koštalo 5,77 eura poskupit će na 11,50 eura. Što se pregleda tiče, cijene su još i gore. Osnovni pregled mačke koštat će 23,52 eura (do sada se za njega moralo izdvojiti 8,98), a za pse jednako toliko (do sada je koštao 13,47 eura).

Poskupljenje nije odluka veterinara nego odluka Saveznog vijeća, koje je donijelo novu uredbu o naknadama. No, tamošnja Udruga za zaštitu životinja odmah je upozorila kako bi više cijene mogle dovesti u opasnost zdravlje životinja.

- Vidimo opasnost da će povećanje troškova liječenja rezultirati odricanjem ili napuštanjem više životinja jer su vlasnici kućnih ljubimaca financijski preopterećeni - piše Fenix.

Moglo bi to dovesti i do pada udomljavanja, tako da bi broj životinja u skloništima mogao biti povećan. To bi se moglo posljedično odraziti i na našu zemlju, jer mnoge udruge surađuju s azilima i udrugama u toj zemlji. Ako oni budu manje udomljavali, manje će životinja s Balkana doći u tu zemlju.

Udruge su odmah poslale zahtjev da odluka ne stupi na snagu odmah, nego da se odredi neko prijelazno razdoblje, kako bi se vlasnici pripremili na ovaj udarac po džepovima. Također su predložili da se onima u slabijoj financijskoj situaciji pomogne tako da im se, primjerice, osiguraju bonovi za posjete veterinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:20