ŠTO JE SAD TO?

Ribar kod Koločepa ulovio ribu kakvu prije nije vidio: ‘Je li to mutant ili možda nova vrsta?‘

Nije on jedini: na tom području, a i širem dijelu južnoj Jadrana, ulovljeno je više takvih riba
Neobična riba
 MAX FISHING

U redakciju Otvorenog mora javio se muškarac koji je rekao kako je južno od Koločepa, na dubini od desetak metara, ulovio šaruna koji ima žutu prugu. Prijatelj mu je rekao da je to vjerojatno miks šaruna i gofa, tvrdeći kako povremeno dolazi po križanja među tim vrstama.

- Ne znam je li u pitanju križanje, nekakva mutacija ili možda nova vrsta ribe, ali možda vi znate - napisao im je Zoran K.

No, nije to jedini takav upit. U njihovu redakciju je osim ovoga stiglo više upita vezanih za ulove iste ribe koja nalikuje na šaruna, ali za koju se čini da ipak nije šarun. Svi upiti dolaze s južnog Jadrana, pri čemu je tek nekoliko ribara tu ribu ulovilo više puta, dok je ostalima to bio prvi ulov.

Riba koja zbunjuje ribare je falšun (Caranx rhonchus, Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, 1817.), novija vrsta koja se u Jadranu pojavila prije nekih desetak godina, a ime je dobila prekrajanjem engleskog naziva false scad, što zapravo znači lažni šarun.

Do nas je ova vrsta došla iz tropskih i umjerenih voda istočnog Atlantskog oceana. Njezino pravo stanište se u Atlantiku pruža od Namibije do južne Španjolske, dok je u Mediteranu prisutna na sjeveru Italije, Grčke i Albanije, a prema istoku do Turske, Egipta i Izraela.

Falšuna je prvi znanstveno opisao francuski prirodoslovac Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 1817. godine, i to na temelju uzorka iz Aleksandrije u Egiptu. Ribi je dao ime Caranx rhonchus, s tim da prvi dio naziva, caranx, označava pripadnost rodu, dok je drugi dio imena, rhonchus, epitet uzet iz latinskog jezika koji znači hrkanje ili krkljanje, što je inspirirano specifičnim zvukovima koje ova riba proizvodi kad se izvuče iz mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:05