VAŽNO OTKRIĆE

Ribe pričaju, a neke su posebno ‘brbljave‘. Poslušajte kako to zvuči!

Od 175 porodica riba, dvije trećine vjerojatno zvučno komuniciraju. To rade već 155 milijuna godina

Ilustracija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Znanstvenici su oduvijek pretpostavljali da se ribe prvenstveno oslanjaju na načine komunikacije koji nisu vokalni - poput, primjerice, signalizacije bojom ili govorom tijela. No, nedavna otkrića su pokazala da ribe čak i pjevaju u zoru i sumrak. Grebeni su zapravo iznenađujuće bučna mjesta, a mnoge od tih zvukova stvaraju ribe, piše National Geographic.

- Već dugo znamo da neke ribe ispuštaju zvukove, ali smo to uvijek doživljavali kao nešto rijetko i neobično - rekao je ekolog Aaron Rice sa Sveučilište Cornell.

Njegov kolega s istog Sveučilišta pojasnio je zbog čega je došlo do pogrešnog shvaćanja riba.

- Ribe smo vjerojatno zanemarili jer se ne čuju baš tako lako, a znanosti o podvodnoj akustičnoj komunikaciji prvenstveno se usredotočila na kitove i dupine - rekao je Andrew Bass.

Analizirajući izvješća o anatomskim crtama, zvučnim zapisima i glasovnim iskazima, Rice i njegovi kolege identificirali su nekoliko fizioloških čimbenika koji omogućuju zrakoperkama (Actinopterygii) da stvaraju ove zvukove bez glasnica U ovoj grupi riba se nalazi više od 34 tisuće postojećih vrsta.

- One mogu škrgutati zubima ili stvarati buku pomoću kretanja u vodi - rekao je Rice.

Od 175 porodica riba, dvije trećine vjerojatno zvučno komuniciraju. Prije se pretpostavljalo da se radi o samo jednoj petini. Dodatno, izgleda da ribe "govore" već 155 milijuna godina. To je posebno zanimljivo jer dokazi upućuju na to da su se i kopneni kralježnjaci počeli glasati u isto vrijeme.

Znanstvenici su otkrili da su neke grupe riba brbljavije od drugih, poput somova, kao i da vokalizacijom vjerojatno komuniciraju o hrani ili upozoravaju na opasnost.

Istraživanje Evolutionary Patterns in Sound Production across Fishes objavljeno je u časopisu Ichthyology & Herpetology.

k

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:54