ŠOKANTNO

Ribe, rakovi, kornjače i dupine, pa čak i morske ptice: To su žrtve odbačenih ribarskih alata!

Jedini način na koji se životinje može spasiti je uklanjanjem tog smeća i edukacijom ribara

Ilustracija

 University Of Exeter/Swns/Swns/Profimedia

Zaostali ribarski alati, oni koje ribari ostave u moru, velika su opasnost za životinje. Ne samo ribe, rakove, kornjače i dupine, nego i morske ptice. Kao i sve druge životinje, i one umiru u mukama kad se zapletu u to morsko smeće.

Đani Iglić je za Morski.hr napisao što je sve vidio u podmorju.

- Prvi primjer je izgubljena ili zaboravljena vrša na nekih pet metara dubine u kojoj je bilo nekoliko cipala. Oni su bili na samrti, jer tko zna koliko dugo su bili u toj vrši. Takvi mršavi i izmučeni privukli su gnjurac ili ronac, koji je u nadi da će sebe i svoje potomstvo nahraniti ribom ušao u vršu i više nije mogao i znao izaći te je umro pokušavajući se izvući - opisao je i dodao:

- Drugi primjer je isto tako gnjurac koga sam vidio na 32 metra dubine u zaostaloj ribarskoj mreži (ghost net) u koju se zapleo i više se nije mogao osloboditi. Napominjem da sam spomenutu mrežu vidio i prije četiri dana od dana kada sam vidio mrtvog gnjurca i tada ga nije bilo. Znao sam gnjurce vidjeti na 15 - 20 metara dubine, ali iskreno nisam se nadao da ću ga sresti, a još manje vidjeti mrtvog tako duboko. Želim reći da nisam nikad razmišljao koliko te ptice duboko mogu zaroniti, a neke od biologa koje sam pitao isto nisu bili sigurni koliko duboko oni idu - napisao je.

Pojasnio je kako je zaostalih alata zaista puno i možemo tek zamisliti koliko riba, rakova, mekušaca i drugih nesretnih morskih organizama umre zarobljeno u njima. No, umire i puno ptica. Riječ je o, kaže, zaista ogromnom odbačenih alata. Problem se može riješiti njegovim uklanjanjem te razvijanjem svijetu ribara, kako bi shvatili da svoje smeće trebaju zbrinuti na druge načine, a ne bacanjem u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:01