CRNA PANTERA U SRBIJI

‘Sijali smo ječam, a ona je izašla iz šipražja. Kolega me pitao što mi ovo gledamo, rekao sam - veliku mačku!‘

Mještanin Apatina Ivan Tarbuk kaže kako mu nije svejedno jer je ‘vrag odnio šalu i nije naodmet naoružati se motkama‘

Ilustrativna fotografija crne pantere

 Sylvain Cordier/Biosphoto/Biosphoto via AFP

Apatin, ali i šira okolica, na nogama su nakon što je u javnosti odjeknula vijest da je u obližnjem selu Sonta viđena divlja zvijer - crna pantera. To je u svom službenom priopćenju potvrdila i tvrtka Vojvodinašume uz upozorenje kako je riječ o opasnoj životinji.

Iako su u početku mislili da se netko šali, mještani ovoga sela u Srbiji poduzimaju određene mjere opreza. Ivan Tarbuk za portal Nova.rs kaže kako je "vrag odnio šalu" i da nije naodmet naoružati se motkama.

- Nisam vjerovao kad mi je susjeda rekla što pišu novinari. Pomislio sam da je netko napravio dobru šalu. Međutim, kad su iz Vojvodinašume objavili da budemo na oprezu, rekao sam ženi: ‘Daj one motke kojima tresemo šljive, nek‘ nam budu uvijek ispred kuće‘. Žena i ja živimo sami, ne daj Bože da nas napadne, pa nitko nas ne bi pronašao. Mada, kaže susjed Jova da pantera neće na ljude, nego da ganja kokoši, ali tko će ga znati - govori Ivan.

Njegov sugrađanin Adam Nikolić priznaje za Nova.rs kako je olako shvatio vijest da je u Sonti viđena zvijer, ali kaže da mu nakon službenog priopćenja ipak nije svejedno.

- Živim u naseljenom mjestu, tako da nisam pretjerano uplašen jer ne vjerujem da bi se ovuda motala pantera. Ali čuo sam da ona već nekoliko mjeseci šeta, moguće je da se adaptirala i naviknula na ovu sredinu. Znam da jede mačke i psiće, ali ne vjerujem da bi napala ljude, jedino ako se uplaši - ističe Nikolić.

Dodaje kako u Apatinu postoje napuštena mjesta koja izgledaju kao prašuma pa ga ne čudi što je pantera isprva tu boravila.

- Radim u jednoj tvornici u Apatinu, vozim se autobusom. Toliko ima napuštene zemlje, zarasle, pa je zaista moguće da je životinja tuda šetala. Moj pokojni djed je pričao kako je stalno tijekom zime viđao vukove koji su dolazili preko Save u ove krajeve. Prema tome, vrlo je moguće da je pantera zaista tu. Srećom, ne šetam, ne zalazim u šumu niti na područja gdje nema žive duše, tako da ne vjerujem da će se približiti mojoj kući - rekao je.

Milan Mirić-Miki, vlasnik "Zoo Mikija", prvog privatnog zoološkog vrta u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i suradnik Zavoda za zaštitu prirode, kaže da o postojanju ove zvijeri u Srbiji nema ranijih svjedočenja.

- Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnoj panteri za kojom se prošle zime tragalo u Mađarskoj, a koja je po mojim neslužbenim informacijama zapravo pobjegla iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njezina prilagodljivost omogućila bi joj i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu pružiti ovakvoj vrsti predatora - kaže Mirić.

On ujedno tvrdi kako ovakva zvijer ne bi predstavljala neku veliku opasnost za ljude.

- U slučaju susreta s ljudima, pobjegla bi, a prije toga bi se svakako potrudila da je nitko niti ne vidi - objašnjava za Nova.rs.

Petar Sladić, poljoprivrednik iz Apatina, za N1 Srbija rekao je kako je crnu panteru vidio u nedjelju, 30. listopada, prilikom sjetve na svojoj njivi, na području između Apatina, Sonte i Svilajeva.

Kaže kako nema nikakve sumnje da je u pitanju bila crna pantera jer on kao bivši lovac dobro poznaje anatomiju lokalne divljači, ali nekoliko dana oklijevao je slučaj prijaviti policiji jer se bojao podsmijeha lokalnog stanovništva u maloj sredini. No sve je ipak prijavio kad je od još nekoliko lokalaca čuo da su također vidjeli egzotičnog predatora na području Vojvodine.

- Kolega i ja sijali smo ječam, dovezao sam sjeme kamionom. U jednom trenutku iz pravca šipražja izašla je životinja za koju sam odmah rekao što je, nije trebala biti tu. Kolega me pitao što mi ovo gledamo, rekao sam - veliku mačku. Išla je gracioznim hodom, vrlo dobro poznajem životinje. Išla je, nije se osvrtala, nije bježala, došla je do neke sredine te njive, stala, pogledala prema nama, zadržala se nekoliko sekundi i otišla. Dugo sam je gledao, bili smo u nevjerici. Nema sumnje u to što sam vidio, vjerovao netko ili ne - rekao je Sladić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:25