BLIŽI SE KRAJ

Sjajna vijest za ljude i životinje: Radi se na planu za uklanjanje žilet-žice na granici!

Najčešće žrtve bile su srne, jeleni i divlje svinje, ali je bilo i drugih stvorenja
 Heidi Brandt/Alamy/Profimedia/Heidi Brandt/Alamy/Profimedia

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u srijedu da je njegova vlada odlučna u namjeri da ukloni protumigrantske prepreke s granice prema Hrvatskoj koje su po njegovim riječima nehumane i ne služe svrsi zbog koje su postavljene.

- Ustrajemo u najavi da ćemo ih ukloniti. Policija radi operativni plan za skidanje ograde i žice kojim će se odrediti gdje ćemo s time najprije početi i kad će konačno biti skinuta", kazao je Golob nakon sjednice vlade, odgovarajući na novinarska pitanja.

Osim za ljude, dobra je to vijest za divlje životinje. Otkako je ta žica postavljena, tisuće su ih stradale na njoj. Zbog toga su aktivisti nekoliko puta prigovarali tom obliku zaštite granice, ističući kako neka srna ili jelen, a oni su najčešće žrtve, ne znaju za žicu. Njima je to područje kojim su se prije mogli slobodno kretati, a onda je postavljena ograda koja im je bila smrtonosna. Ne postoji istraživanje o tome koliko je postavljanje žice utjecalo i na smanjenje populacije određenih vrsta, s obzirom na nemogućnost kretanja i smanjenu mogućnost pronalaska partnera.

Osim jelena i srna, na žici su znali stradati i brojne druge životinje, među kojima su i divlje svinje. Prizori su često bili veoma krvavi i uznemirujući, jer su se životinje pokušavale izvući iz smrtonosnog zagrljaja žice, pa bi nasmrt iskrvarile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:02