Neočekivani ubojica

Slonovi na Šri Lanki ugibaju jer jedu nerazgradivu plastiku

Nakon što se ‘nahrane‘ na smetlištu, ne mogu više jesti primjerenu hranu, zbog čega se pak teško održavaju u uspravnom položaju i više ne mogu piti vodu
 Ishara S. Kodikara

Još su dva slona uginula prošlog tjedna na Šri Lanki, objavio je AP. Ukupan broj uginulih životinja u osam godina popeo se na dvadeset. Nisu to, nažalost, svi slonovi koji su uginuli u tom razdoblju, ali ova je skupina posebna jer je razlog smrti plastika koju su pojeli.

Dosad smo znali za probleme koje plastika izaziva kod manjih životinja, posebno u morima i oceanima, ali njezinoj se devastirajućoj moći ne mogu oprijeti ni najveća i najjača bića na Zemlji. Nedavna su istraživanja potvrdila da ljudi, posebno pijući vodu iz plastičnih boca, unose u tijelo mikročestice plastike koje su prijetnja posebno ako dođe do većeg taloženja.

Niz smrti slonova događa se na otvorenom odlagalištu otpada u selu Pallakkadu u okrugu Ampara, oko 210 kilometara istočno od glavnog grada Colomba. Autopsija je potvrdila da su nesretne životinje progutale velike količine nerazgradive plastike koja uništava njihov osjetljiv probavni sustav. U tijelu nije ni u tragovima pronađena hrana koju inače jedu. Sve je posljedica plastike zbog koje ova veličanstvena stvorenja ne mogu više jesti pa ubrzo postaju preslabi da bi svoju težinu mogli držati uspravno. Zbog toga pak ne mogu piti vodu i ugibaju. Ruše se i umiru od gladi i žeđi.

Stručnjaci za AP navode da se slonovi hrane plastičnim otpadom jer se njihova staništa smanjuju i degradiraju primarno ljudskom djelatnošću. Zbog toga mnogi od njih, poput medvjeda, dolaze do naselja u potrazi za hranom. Samo što medvjedi bolje biraju hranu, imaju u tome više iskustva. Slonovi još nisu naučili koliko je plastika opasna. A medvjedi imaju i otporniji probavni sustav.

Proces približavanja slonova naseljima predstavlja dodatnu ugrozu jer postaju plijenom krivolovaca, ali i farmera kojima uništavaju nasade. Posebno je opasno kad stanovnici sami postavljaju električnu ogradu kako bi zaustavili slonove i to rade nestručno pa je ograda smrtna opasnost za sve životinje, ali i za ljude.

Vlada je još 2017. objavila da će reciklirati otpad s odlagališta u blizini staništa divljih životinja, ali i dalje su 54 smetlišta lako dostupna slonovima i drugim životinjama. U njihovoj blizini živi oko 300 slonova.

Odlagalište kod Pallakkadua otvoreno je 2008. uz financijsku pomoć EU. Recikliranje je trebalo biti sljedeći, neostvareni korak. Profesionalno postavljena električna ograda je uništena udarom groma i nikad nije popravljena.

Stanovništvo Šri Lanke poštuje slonove, no to nije pomoglo da ne postanu ugroženom vrstom. U 19. stoljeću bilo ih je oko 14.000, a prema prvom popisu slonova na otoku 2011. godine bilo ih je 6000. Sad i plastika uzima danak. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:12