AKCIJA

Slovenski pčelinjak u Zoološkom vrtu naselile pčele medarice

U nabavi ovih kukaca pomogao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 ZOO Zagreb

U pčelinjak na Labuđem otoku koji je Slovenija krajem studenoga darovala Zoološkom vrtu Grada Zagreba, naseljen je roj pčela medarica.

Novoj su pčelinjoj zajednici u Maksimiru dobrodošlicu poželjeli Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj i Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

- Slovenija na međunarodnoj razini promiče zaštitu pčela. Ponosni smo što su Ujedinjeni narodi prihvatili naš prijedlog da 20. svibnja bude Svjetski dan pčela, te što se taj dan obilježava diljem svijeta od 2018. godine. Njegova je svrha podizanje svijesti javnosti o važnosti pčela i drugih oprašivača. One utječu na našu opskrbu hranom, biološku raznolikost i život općenito - istaknuo je veleposlanik Dovžan.

Pčelinjak je Zoološkom vrtu u studenome simbolično uručio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor tijekom posljednjeg službenog posjeta Hrvatskoj u svojem mandatu, a tom su događaju, među ostalima, nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Roj pčela prije nekoliko je dana Zoološkom vrtu darovao OPG „Pčelarstvo Miroslav Antolčić“ iz Velike Gorice, a u nabavljanju pčela pomogao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Naš je Labuđi otok u službi edukacije najmlađih o životinjskim vrstama koje žive u našoj okolini. Zahvaljujući slovenskom pčelinjaku još ćemo veću pozornost moći posvetiti podučavanju djece o vrijednosti pčela. Čak trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama“, kazao je Damir Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03