CRNO MORE

Slučajne žrtve rata? Ukrajinski znanstvenik tvrdi da su za masovni pomor dupina krivi Rusi

No, turski istraživači kažu kako nisu posve sigurni da je rat uzrok smrti ovih sisavaca

Ilustracija

 AFP PHOTO/CONAP

Rat u Ukrajini ne nosi sa sobom samo ljudske žrtve, nego i životinjske. Stručnjaci za morske životinje iz područja oko Crnog mora upozoravaju na to da dupini masovno umiru već mjesecima, piše Kyiv Independent.

Ivan Rusev, stručnjak za zaštitu okoliša, procjenjuje kako je od ožujka do srpnja nastradalo najmanje pet tisuća dupina. U usporedbi s vremenom prije rata, riječ je o tri puta većem broju smrti. On smatra kako ih ubija neprestana buka pod vodom, koja nastaje od podmornica koje je Rusija poslala u to more, a koje uništavaju njegov ekosustav.

Prije rata, tijela dupina koja su pronalazili imala su na sebi rane od raznih ozljeda, no sada su lišena toga. Izgledaju savršeno netaknuto, tako da je jasno kako je smrt nastupila zbog nečeg drugog.

- Nikad prije ovo nisam vidio. To je nešto novo i užasava znanstvenike - kaže Rusev i pojašnjava kako su one životinje čija tijela more izbaci tek oko pet posto stvarnog broja mrtvih, jer ostale, smatra, pojedu ptice i morski predatori.

Dodatni je to udarac ionako smanjenoj populaciji dupina u tom moru. U prošlom stoljeću ih je bilo oko šest milijuna, a danas ih je svega 250 tisuća. Zbog toga je ovaj problem daleko veći nego se na prvi pogled čini.

Turski istraživači, koji također vide porast broja mrtvih dupina, kažu kako nisu posve sigurni da je rat, odnosno, zvučna trauma uzrok smrti ovih sisavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:06