NIJE NAPALA LJUDE

Šok u Italiji: Ustrijeljena medvjedica, čuvari nacionalnog parka traže njezinu mladunčad

Teško je povjerovati da je ubijena u samoobrani, ali pričekat ću rezultate istrage, rekao je talijanski ministar zaštite okoliša

Ilustrativna fotografija

 Erik Mandre/Alamy/Alamy/Profimedia/Erik Mandre/alamy/alamy/profimedia

Smrt omiljene medvjedice, ubijene u blizini nacionalnog parka u središnjoj Italiji, iza koje su ostala dva bespomoćna mladunca, izazvala je u petak zgražanje i osudu političara i udruga za zaštitu životinja.

Medvjedica, omiljena među lokalnim stanovništvom, fatalno je ustrijeljena u četvrtak navečer kod gradića San Benedetto dei Marsi, objavio je Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise na svojoj Facebook stranici, objavivši fotografiju koja se proširila društvenim mrežama.

Policija je, kako navode, identificirala počinitelja. Nije jasno zašto je medvjedica ubijena s obzirom na to da je lov na medvjede u Italiji protuzakonit.

Medvjedica, nazvana Amarena (tamna trešnja) zbog voća koje je voljela jesti, prije nekoliko dana uočena je s mladuncima nedaleko od gradića.

Spomenuti nacionalni park stanište je za 50-ak mrkih medvjeda.

Cijela graja i pomutnja oko ubijene medvjedice nastavak je rasprava oko incidenta u travnju, kad je medvjed u sjevernoj Italiji usmrtio 26-godišnjeg trkača. Taj događaj izazvao je pravnu bitku između lokalnih vlasti - jedni ga žele ustrijeliti, a drugi označiti kao opasnog, dok ga udruge za zaštitu životinja žele spasiti.

Ravnatelj nacionalnog parka, Luciano Sammarone, izjavio je za list La Repubblica da je medvjedica prešla privatnu ogradu, ali nikad nije napala ljude.

Ministar zaštite okoliša, Gilberto Pichetto Fratin, izrazio je žaljenje zbog ubojstva medvjedice, rekavši kako mu je teško povjerovati da je ubijena u samoobrani, ali da će pričekati rezultate istrage.

Čuvari nacionalnog parka traže mladunčad jer postoji velika zabrinutost za njihov opstanak, izjavio je Angelo Bonelli, čelnik Zelene stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 01:01